Ливанската армия и Хизбулла продължават офанзивата си в Арсал

На 20-21 юли започнаха военни операции в Ливан, насочени срещу позиции на Джабхат Фатах ал Шам (Нусра) по границата със Сирия и около ливанския град Арсал.

20265076_336684036760085_6791239971538284755_n

Военните операции идват след избухнало напрежение в продължение на няколко седмици, породено от извънсъдебни арести на сирийски бежанци в лагера в Арсал, който подслонява близо 70 000 души. Арестуваните са 335, от които 40 са обвинени по-късно в принадлежност към Ислямска държава. Междувременно, в ареста загинаха 10 души, по които има следи от мъчения, въпреки че армията отрича използването на подобни методи и официални разследването приключи с извода, че хората са загинали от „естествени причини“.

Докато военните операции се засилиха в Арсал, премиерът Саад Харири заяви, че ливанската армия не е активна страна и не получава помощ от сирийският режим. Въпреки това, данните от терен показват ясно, че ливанските въоръжени сили (спонсорирани от САЩ), си сътрудничат с Хизбулла и сирийското правителство, въпреки твърденията на Харири. Източници на De Re Militari също потвърждават, че ливанската армия, въпреки опитите си да бъде неутрална, съдейства на Хизбулла.

И преди това, Харири – който е по принцип идеологически и политически опонент на Хизбулла – отрича ролята на армията в Арсал, докато в същото време военни части бяха разполагани в района. В сегашната военна операция, ливанската армия е разположена в околностите на Арсал.

20265076_336684036760085_6791239971538284755_n

Военната операция продължава и в момента, като Хизбулла са разположили тежка артилерия и елитни части срещу позиции на Нусра както от ливанската, така и от сирийската страна на границата. Различни са оценките за загубите, които понася Хизбулла – според техни източници убитите им бойци са около 10, а според Нусра – около 50 за два дни.

Придвижването на Хизбулла в този район идва два месеца след като организацията обяви намерението си да изтегли частите си от граничната зона със Сирия. В това време, ливанската армия заяви, че Хизбулла няма присъствие в близост до Арсал като идеята е ливанските въоръжени сили да са единствената военна сила, охраняваща граничните зони и бежанските лагери. Едва ли Хизбулла ще се изтегли от Арсал, който е обект на военен интерес на организацията от 1990-те насам.

Сирийският режим също нанесе въздушни удари в подкрепа на военната операция. Източници от Хизбулла и свързаната с тях телевизия Ал Манар потвърждават информацията.

unnamed
Карта на офанзивата на Хизбулла и ливанската армия в района на Арсал. Източник: Oroom

Зоната около Арсал е засегната изключително много от военните действия в съседна Сирия. Градът и преди гражданската война е със смесено ливанско и сирийско население заради близостта си до границата, а също така е и важна отправна точка. През 2013 година само от близките сирийски селища в Арсал пристигнаха близо 17 000 бежанци. По време на войната в Ливан през 2006 година, ливанци пък пресичаха границата, за да търсят убежище в Сирия.

Арсал, също така е и важен за стратегията на Хизбулла за установяване на контрол по границата със Сирия, като части на организацията използват пътищата, за да прекарват свои сили на сирийска територия.

Няколко сблъсъци между джихадисти и ливанската армия разклатиха Арсал от 2012 година насам. През 2014 година бойци на Ислямска държава и Нусра за кратко навлязоха в града, предизвиквайки страхове не само сред ливанците, но и сред сирийските бежанци, които бягат от сирийския режим и от джихадистите.

В De Re Militari продължаваме да следим ситуацията отблизо.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑