Битката за Ракка (ОБНОВЕНА)

Raqqah30052017

  • Съобщение от De Re Militari: Информацията се обновява постоянно с развитието на офанзивата в Ракка. Най-новите данни можете да намерите в края на публикацията, която започва с първите дни на атаката срещу позициите на Ислямска държава в града.

 

ПЪТЯТ КЪМ РАККА

На 5 ноември 2016 г. командването на Сирийските демократични сили (Syrian Democratic Forces – SDF), подкрепено от водената от САЩ международна коалиция срещу Ислямска държава, обявява началото на операция „Гневът на Ефрат“,чиято крайна цел е завземане на столицата на терористичната организация – град Ракка. Идеята на операцията е тя да протече в два основни етапа: през първият , обединеният военен съюз на кюрди, араби, асирийци, арменци, черкези и туркмени, трябва да напредне през провинция Ракка в три направления, изолирайки едноименния град от изток, север и запад. Вторият етап представлява щурм срещу столицата и пълно ликвидиране на дхихадисткото присъствие.

По време на първата фаза на операция „Гневът на Ефрат“, прключила на 7 декември с пълното подсигуряване на Тал Салман, настъплението върви успоредно на двата главни пътя, свързващи Ракка със Северна Сирия. В този период, силите на SDF завземат от Ислямска държава над 500 кв. км. територия заедно с 44 села и 31 стратегически възвишения.

Вторият етап от офанзивата е обявен на 10 декември, с крайна цел овладяване на северозападната и западната територия на провинция Ракка в зоната на главния път водещ към Манбидж, както и достигане до бентът на язовир „Асад“. До края на януари са прекъснати комуникационнмите връзки между Ракка и град Табка по северния бряг на р. Ефрат, а бойците на SDF достигат до потстъпите към бентът на най-големия язовир в Сирия.

На 4 февруари е обявено началото на третият етап от офанзивата към Ракка, включващ овладяването на източната част от провинцията и прекъсване на връзките с Деир ез-Зор. В същото време продължават и настъпателните действия от север и от запад. В рамките на седем седмици SDF овладяват почти целия северен бряг на р. Ефрат източно от Ракка в 40-километровата зона между селищата Хамрат Баласим и Ал Касрах.

Междувременно на 22 март започва и операцията за изтласкване на Ислямска държава от град Табка. Близо 500 американски командоси и заедно с 500 прокюрдски бойци са прехвърлени с хеликоптери и лодки към южния бряг на езерото Асад, осигурявайки плацдарм за настъпление към града. Седмица по- късно е прекъсната връзката на Табка с Ракка и Южна Сирия, а след още седем дни, той е напълно обкръжен и изолиран.

На 13 април стартира четвърта фаза на операция „Щитът на Ефрат“, чиято цел уплътняване на обръча около Ракка, чрез заемането на долината Джелаб, както и пълно завладяване на Табка. В рамките на един месец SDF установяват пълен контрол над Табка, заедно с намиращият се в непосредствена близост бент на язовир „Асад“. До 4 юни е приключило и обкръжението на Ракка по северния брег на Ефрат.

ПРОТИВОСТОЯЩИ СИЛИ

В навечерието на щурмът срещу столицата на Ислямска държава, тежестта от превземането на града се пада върху де факто армията на автономната Демократична федерация на Северна Сирия, позната и като Рожава. Както бе споменато вече SDF представлява мултиетнически и мултирелигиозен военен съюз, в който водеща и отчетливо доминтна позиция имат кюрдските Отряди за народна самоотбрана (Yekîneyên Parastina Gel‎ – YPG), тясно обвързани с Кюрдската работническа партия. Други важни участници в SDF са също така Военните съвети на Манбидж и Деир ез-Зор, Асирийският военен съвет и туркменската Революционна армия. В допълнение към тях действат още множество по-малки бригади, милиции и отряди. По този начин общата численост на SDF, опериращи в Ракка към началото на юни  вероятно достига малко повече от 30 000 души.

В допълнение към тези сили, действат и минимум 500 американски военнослужещи от специалните части. Тяхната роля е преди всичко свързана с координация, радиолокация, насочване на въздушни удари, наблюдение и разузнаване. На терен действат и няколко тежки артилерийски звена.

По въздух операцията е обезпечена от международната коалиция, водена от САЩ, осигуряваща въздушната подкрепа от самото начало на операция „Гневът на Ефрат“. Освен многоцелевите изтребители, изключително важна роля имат и хеликоптерите, които специалните части използват за нанасяне на внезапни удари срещу тактически цели.

Срещу тях, по всяка вероятност, Ислямска държава изправя около 3000 опитни джихадисти, като самият град Ракка бива подготвян за отбрана още от началото на 2016 г. Досегашният опит от битките при Ал Баб, Табка, Мосул и други укрепени градски центрове показва, че бойците на Ислямска държава умеят да водят по завиден начин дефанзивна война в градски условия, използвайки разнообразни тактики и способи.

Преди всичко те злагат на развита мрежа от подземни тунели и укрития, които позволяват бързото и безопасно придвижване на бойните звена из Ракка и обкръжаващите го селища. Умело минират пътища и ключово разположени сгради, което изключително много забавя и затруднява напредъка на противника. За това спомага и широката употреба на мощни бронирани коли-бомби (SVBIED), които атакуват настъпващите части под прикритието на артилерия, а в последвалия хаос, мобилни отряди нанасят допълнителни поражения. Не бива да бъде подценявана и ролята на снайперистите, които действат както срещу напредващия противник, така и срещу цивилни граждани, опитващи се да избягат от зоната на бойните действия.

ПЛАНЪТ

Първоначалната идея, заложена във втора фаза от „Гневът на Ефрат“ е свързана с разнопосочна атака от изток, север и запад срещу разположената по северния бряг на р. Ефрат част от Ракка. В същото време частите на SDF трябва да заходят и от юг про протежение на магистрала М4, водеща към Деир ез-Зор, изолирайки града от всички страни. Веднъж това случи ли се, обрачът около джихадистите ще бъде затяган, докато не бъдат принудени да отстъпят квартал по квартал към центъра на града.

ОФАНЗИВАТА ДО МОМЕНТА

В следващите  параграфи предлагаме обобщение на основните военни действия в рамките на офанзивата срещу Ракка след брой LII.

21 май

След като през предишната седмица успяха окончателно да подсигурят и
овладеят град Табка, бойците от (Сирийски демократични сили) SDF продължиха
уверено настъпателните си действия към Ракка. Те напреднаха от изток и запад,
обграждайки почти напълно провинциалната столица и прилежащата й околност по северния бряг на р. Ефрат.

22 май

Прокюрдските отряди завзеха две нови селища на 20 км. източно от Ракка. По
този начин те напълно изолираха цялата територия, намираща се под контрола
на Ислямска държава в 18-километровата зона между язовирите “Асад” и “Баас”.

23 май

След петдневни боеве бойците от SDF завзеха Хамрат Насир и Ал Балсам,
намиращи се на 5 км. източно от Ракка.

25 май

Язовирната стена на “Баас” бе напълно изолирана от северната страна на р.
Ефрат след като бе завзето селището Гидеран. По време на битката загинаха 10
бойци на Ислямска държава.

27 май

Сирийските демократични сили (SDF) започнаха директната офанзива към град
Ракка. За първи път те обстрелваха директно квартали на провинциалната столица, докато в същото време американски самолети нанасяха въздушни
удари.

29 май

Подразделение на Свободната сирийска армия, действащо съвместно с SDF
завзе село Ал Асадия намиращо се непосредствено до бившата база на 17-та
дивизия северно от Ракка. Базата има стратегическо разположение и заема
плътно пространството между двете основни пътни артерии, явяващи вход към
Ракка. Ръководството на “Гневът на Ефрат” официално обяви, че ще включи
частите на Джабхат Туар ал-Ракка (ССА) в офанзивата към провинциалната
столица.

В същото време, в района около Табка, SDF завзеха няколко селища и важни
стратегически обекта на югоизток и югозапад от града. Това се случва в
контекста на проправителствената офанзива в Източно Алепо, която се е
насочила именно в тази посока.

30 май

Прокюрдските милиции продължиха операциите си в района на Табка, като
прехвърлиха силите си по-южния бряг на Ефрат, източно от града. Те завзеха
няколко села по главния път водещ към Ракка и по всяка вероятност ще
напреднат в западна посока в опит да обкръжат напълно провинциалната
столица.

В северната част на фронта, продължиха сраженията около базата на 17-та
дивизия. Части от SDF и ССА заеха позиции в напоителната станция, намираща
се по главния път между Ракка и Тал Абияд.

31 май

Кюрдските отряди от YPG продължиха настъплението си в западна посока по
магистрала М4, заемайки три нови селища в сряда следобяд. Те също така
успяха да прочистят напълно от джихадистко присъствие и позициите около
язовир “Баас”. По този начин трите основни язовира на р. Ефрат попаднаха
окончателно под прокюрдски контрол.

1 юни

След като през предишния ден успяха да изолират и обградят малък отряд
джихадисти, барикадирали се в зоната на бента на язовир “Баас”, бойците от
YPG се насочиха към градчето Ал Мансура на 10 км. източно от Табка.

3 юни

След близо 48-часова почти непрекъсната битка, в крайна сметка Ал Мансура бе
напълно овладян от кюрдските бойци на YPG.

В същото време поне 15 цивилни загинаха в Ракка в следствие на
бомбардировка от коалиционните ВВС.

4 юни

YPG завладяха селището Хунайдия, с което окончателно бе ликвидирано
джихадисткото присъствие в района около язовирите на р. Ефрат в Ракка.
Бе подновен отново и натиска към самата столица. В западния сектор, частите
на SDF завзеха селищата Мазрат Хатуния и Мазрат Катения.

5 юни

Прокюрдските милиции подсигуриха селата Рабия и Хатония и продължиха своя
напредък в източна посока към Ракка към Тал Харкала и Хауи ал-Хауа.

6 юни

След значителния напредък през последните няколко дни, отрядите участващи
в операцията по превземане на Ракка стартираха мащабно настъпление към
града от три страни, следвайки основните пътни артерии.

Офанзивата започна в ранните часове на деня с превземането на село Мазрат
Хатин и намиращият се в непосредствена близост до него военен склад. По този
начин, частите на SDF се доближиха само на 3 км. от северните предградия на
Ракка, като единственото препятствие пред тях остава фортифицираната бивша
база на 17-та дивизия.

В западния сектор, кюрдски бойци от YPG и Военния съвет на Манбидж развиха
настъплението от предишния ден, изтласквайки ИД от Тал Харкала.

В късните часове на деня, отряди на арабската бригада на Ястребите от Ракка
успяха да установят пълен контрол над голяма част от квартал Ал Машалаб в
източната част на провинциалната столица. Изненадващо, джихадистите не
оказаха сериозна съпротива в този сектор, като основната част от тяхната
отбрана се изнесе към значително по-добре укрепения съседен квартал Ал
Мухталта.

По всяка вероятност командването на ИД ще се стреми да привлече SDF и
техните съюзници в кървава битка сред улиците на Ракка. Досегашният опит от
Мосул показва, че джихадистите се чувстват изключително удобно при водене
на дефанзивни действия в градски условия, демонстрирайки разнообразни
тактики и завидни умения.

7 юни

Според информация на SDF, през предишния ден в района на Ракка са били
убити 75 джихадисти от ИД.

8 юни

След тежка битка, продължила през целия ден, джихадистите от ИД бяха
принудени да се изтеглят от военната база на 17-та дивизия северно от Ракка,
както и намиращата се в близост захарна фабрика.

В източния сектор бойците от YPG продължиха бавното си настъпление през Ал
Машалаб, като към края на деня те вече бяха овладели 70 % от квартала.
Всички операции на SDF в района на Ракка се случват под чадъра осигурен от
коалиционните ВВС. През този ден те имаха особено засилена активност над
източните и западните квартали на града, където бяха използвани забранени от
международното право запалителни бомби. Според местни източници в резултат
на бомбардировките през деня са загинали минимум 19 цивилни граждани.

9 юни

Сирийските демократични сили са завзели градчето Джазра, западно от Ракка. В
самата Ракка, СДС напредват от изток и вече контролират около 70% от квартал
Машалаб. Северно от Ракка, SDF завзеха военната база на 17-та дивизия, с
което всички военни обекти северно от р. Ефрат са вече под контрола на
кюрдско-арабските сили.

В същото време, Ислямска държава евакуира силите си от основни сгради в
Ракка. Бойците са преместени в неизвестна посока, но местните активисти
съобщават, че някои от щабовете на полицията на ИД са напълно празни.

10 юни

След като през предишния ден частите на SDF успяха да изтласкат
джихадистите от Ислямска държава от квартал Сабахия в западната част на
града, същите съумяха да установят контрол и над помпената станция при село
Ал Джазра.

По-късно през деня бе осъществен пробив и в североизточната част на града,
където бойци на YPG заеха гробищния парк в близост до квартал Синаа.

11 юни

След близо 20-часова тежка битка, започнала през предишния ден,
джихадистите бяха напълно изтласкани от предградието Романия в
северозападната част на Ракка.

Почти по същото време обаче, те осъществиха успешна контраатака срещу
базата на 17-та дивизия. Изненадващото нападение започна с поне един удар с
кола-бомба, последван от мощна джихадистка атака, която свари напълно
неподготвена отбраната на SDF. В следствие на това, част от поделението
остана под контрола на ИД, а поне 23 души от SDF загубиха живота си.

12 юни

Сирийските демократични сили си възвърнаха контрола над захарната фабрика,
която бе загубена през предишния ден, но не успяха да изтласкат ИД от военното
поделение.

Междувременно части от Военния съвет на Манбидж (SDF) започнаха
настъпление по южния бряг на Ефрат с цел обхождане на Ракка и евентуално
пълно обграждане на града.

13 юни

В северната част на Ракка продължиха сраженията за контрол над базата на 17-
та дивизия, както и над военните общежития в непосредствена близост.

В района на източните квартали Ал Синаа и Тишрин, прокюрдските сили
разкриха работилница за преработване на автомобили в коли-бомби.

В западния сектор на фронта успяха напълно да изтласкат ИД от индустриалната
зона Хатин след близо двудневни сражения.

14 юни

SDF навлязоха в западния квартал Ал Берид и завзеха училище Ал Рази.

15 юни

След като получиха свежи подкрепления от YPG, частите на SDF се
прегрупираха и подновиха настъплението си в източната част на града. Те
навлязоха в квартал Батани, където срещнаха ожесточена съпротива. В хода на
сраженията, двама американски войници бяха ранени в следствие на атака с
кола – бомба.

Междувременно джихадистката информационна агенция Амак публикува
информация, според която 23 бойци на YPG са загинали в следствие на
изненадваща атака срещу техни позиции в района на квартал Ал Джазра.

17 юни

С оглед проправителственото настъпление, заплашващо да достигне Ракка от
югозапад, частите на SDF напреднаха по магистрала № 4, вървяща успоредно
на р. Ефрат. По този начин те биха могли да заходят Ракка по южната дъга и
напълно да изолират града от всички страни.

18 юни

Настъплението на SDF (Военен съвет на Манбидж) по южния бряг на Ефрат,
срещна сериозен отпор в района на Касрат Джумаа в близост до ключовото
кръстовище на магистрала №4, водеща към Дейр ез-Зор и магистрала №6, която
върви на север към сърцето на Ракка.

19 юни

Във вътрешността на самия град, отрядите на SDF съумяха да изтласкат ИД от
квартал Байтара и да продължат натиска в Хатин и Кадисия. Байтара е петият
овладян квартал след като през изминалата седмица бе наложен контрол над Ал
Мишлаб, Ал Сабахия, Ал Романия и Синаа.

Според информация на кюрдското командване, има потвърждение за смъртта на
312 джихадисти, убити до този момент от началото на битката за Ракка на 6 юни.

20 юни

В южната част на фронта, отрядите от Военния съвет на Манбидж в крайна
сметка успяха да установят контрол над връзката между магистрала №6 и
магистрала №4. В последствие, те успяха да развият пробива си, изтласквайки
ИД от кварталите Касрат Фарадж и Шейх ал-Джумал.

21 юни

Поне 50 бойци на SDF загинаха в следствие на две атаки на SVBIED в района на
квартал Синаа. Двете коли-бомби бяха последвани от решително настъпление
концентрирано срещу факултета по земеделие. В крайна сметка прокюрдските
части бяха принудени да отстъпят от сградата на факултета, както и част от
самия квартал.

23 юни

След като през последните няколко дни, джихадистите от ИД извършиха
успешна контраатака, възвръщайки си контрола над част от квартал Синаа, в
петък частите на SDF съумяха да се прегрупират и да възстановят позициите си
в източната част на Ракка.

Междувременно местни източници публикуваха информация, според която за
периода 23 май – 23 юни са загинали близо 500 цивилни в следствие на
коалиционните въздушни удари.

24 юни

Прокюрдските милиции овладяваха квартал Мустаджиб Накиб, намиращ се на
южния бряг на р. Ефрат. По този начин градът бе напълно обграден от всички
страни, а във вътрешността му остават изолирани около 2000 джихадисти от ИД.

Междувременно продължиха и тежките сблъсъци в северната част на Ракка в
кварталите Ал Барид, Кадисия, Хатин, Ярмук и Ал Нахда.

25 юни

Силите на SDF напълно изтласкаха ИД от квартал Кадисия, въпреки
изключително ожесточената джихадистка съпротива.

26 юни

До края на този ден и последните два квартала на Ракка, на юг от реката,
попаднаха в ръцете на IDF.

28 юни

В западната част на Ракка, опитните бойци от YPG напълно изтласкаха ИД от
квартал Хатин и успяха да наложат контрол над кръстовището, свързващо
главен път №6 с основната пътна артерия, водеща на запад от града.

Според данни на ООН, в рамките на месец юни са загинали поне 171 цивилни
граждани в следствие на коалиционните въздушни удари и сухопътните
операции.

29 юни

Отрядите на SDF, намиращи се по южния бряг на р. Ефрат овладяха
предградието Касрат Афан и по този начин блокираха и последната връзка на
ИД в Ракка с останалата част от Сирия.

30 юни

Още от късните часове на предишния ден, близо няколкостотин джихадисти
започнаха мощна офанзива срещу позициите на Военния съвет на Манбидж в
квартал Ал Синаа. Ожесточеният натиск, съпроводен от непрекъснати атаки с
SVIBIED, в крайна сметка принудиха кюрдските бойци да се изтеглят от квартала
и прилежащата му важна индустриална зона, въпреки въздушната подкрепа от
коалиционните сили.

Междувременно, възползвайки се от случващото се в източната част на Ракка,
части от YPG настъпиха в квартал Ал Дирия, успявайки да овладеят близо 20
сгради, включително и едно училище.

1 юли

Частите от операция “Гневът на Ефрат” мобилизираха своите сили в източната
част и водени от отрядите на Военният съвет на Манбидж, стартираха
контраатака с цел възвръщане на загубения квартал Ал Синаа. Въпреки
сериозният натиск през целия ден, те успяха да изтласкат бойците на ИД само
от половината от територията на квартала.

2 юли

И през този ден продължиха тежките сблъсъци в източната част на Ракка. SDF
обаче, така и не успяха да възстановят всички свои позиции в квартал Ал Синаа
и да достигнат отново до стената на Стария град.

Все пак, малко по-на юг от там, в близост до брега на реката, те овладяха
местният пазар, заедно с още няколко сгради, ликвидирайки 9 джихадисти.
Операция “Гневът на Ефрат” продължи натиска си и в района на магистрала №4,
водеща към Дейр ез-Зор. В рамките на деня и без особени проблеми,
прокюрдските отряди овладяха селата Касари и Ретла.

3 юли

Село Ратла бе окончателно прочистено от ислямистко присъствие. Според
информациите, в хода на близо двудневните боеве са загинали 16 бойци на ИД.

В същото време отряди от SDF успяха да пробият на две места стената на
Стария град и да навлязат на вътре.

4 юли

След като през предишния ден, бойците от “Гневът на Ефрат“, подкрепени от
американски специални части и по въздух от коалиционните ВВС, съумяха да си
възвърнат пълния контрол над Ал Синаа и да навлязат в Стария град, през
днешния ден те продължиха настъплението си в централната част на Ракка.
Именно пробивът в Стария град се счита за най-големият успех на офанзивата
до сега, тъй като именно в тази зона е концентрирано сърцето на джихадистката
отбрана.

6 юли

Според информации на местни източници от началото на офанзивата в Ракка до
този момент, в следствие на коалиционните въздушни удари са загинали 224
цивилни граждани.

Междувременно продължиха тежките боеве в източната и западната част на
града, без обаче да бъде постигнат съществен успех от някоя от участващите
страни.

9 юли

През последните 48 часа, бойците на SDF продължиха своето настъпление през Стария град на Ракка. След като пробиха стените обграждащи го, те съумяха да наложат контрол над средновековния замък, построен от халиф Харун ал-Рашид, както и кръстовището Ал Мазара. По този начи, SDF почти напълно изтласкаха Даеш от кварталите Ал Махди и Ал Рафика.

10 юли

Успоредно с офанзивата във вътрешността на провинциалната столица, върви и напредъкът по протежение на магистрала М4, свързваща Ракка с Деир ез-Зор. След близо двудневни изключително тежки сблъсъци, отряди на Военният съвет на Манбидж напълно изтласкаха бойците на Даеш от Укайриша, на 15 км. югоизточно от Ракка.

Междувременно частите на SDF съумяха да ликвидират 27 джихадисти в квартал Рауда.

12 юли

Американската армия разположи неизвестен брой свои военнослужещи на терен в Ракка. Точната бройка не е ясня, но вероятно става въпрос за минимум няколко десетки войници от специалните части. Според изявлението на полковник Райън Дилън, те няма да участват в директни сблъсъци, а по-скоро ще имат поддържаща роля, свързана с насочване на въздушни удари и подкрепа за прокюрдските сили.

13 юли

Без особен успех продължиха опитите на SDF да пробият защитната линия на Даеш в района на Стария град и квартал Хишам Абдул Малик.

Повече от пет седмици след началото на битката за Ракка, прокюрдските отряди са успели да овладеят 35 % от града.

15 юли 

Около 200 американски войници от специалните части пристигнаха в района на Ракка. По този начин общата численост на коалиционните бойци, подпомагащи SDF, достигна близо 700 души.

В същото време продължиха тежките сблъсъци в кварталите Хишам Абдел Малик, Стария град, както и в Ал Римлах в северозападната част на града.

16 юли

Джихадистите от Даеш извършиха изненадващо нападение срещу градчето Ал Акириши, на около 15 км. югоизточно от Ракка, в близост до магистрала М4. Набегът бе извършен по познат начин с кола-бомба, разкъсваща защитната линия, която в последствие е последвана от отряд джихадисти.

В крайна сметка, частите на Даеш успяват да изтласкат кюрдите от техните позиции, разграбват складираното оръжие и муниции и след това се оттеглят обратно в пустинята. Няма данни относно понесените жертви от страна на SDF.

17 юли 

В югозападната част на Ракка, отряди на Военният съвет на Манбидж напълно изтласкаха джихадистите от квартал Ярмук. По този начин окончателно бе наложен на контрол над ключовият булевард Ал Джизир, който пресича целия град в направление север-юг.

18 юли

Според информацията на проправителствени източници, за последните 48 часа са загинали 32 джихадисти от Даеш в сражения в района на Ярмук и Низал Шахада.

19 юли

САЩ обявиха, че ще прекратят снабдяването на оръжия към бунтовнически фракции по линия на ЦРУ. Това стана ясно от информация, получена от „Уошингтън поуст“. По този начин  армията остава единствения доставчик на техника и оръжие, премахвайки дублирането, наложено по времето на президента Обама. От друга страна, това означава и съкращаване на потока доставки, тъй като армията работи приоритетно със SDF, а не с бунтовниците в Идлиб и Дамаск.

Междувременно прокюрдсите части в Ракка продължиха настъплението си в квартал Низал Шихада, заемайки няколко ключови сгради, включително склад за оръжие.

22 юли

След близо 48-часово затишие на бойните действия в Ракка, което бе използвано от SDF за прегрупиране, в ранните часове на деня, офанзивата бе подновена с пълна сила. В югозападната част на града, отряди на Военният съвет на Манбидж успяха да изтласкат Даеш от няколко сгради в квартал Таяр. По този начин, настъпващите от изток и запад отряди на SDF се доближиха на по-малко от 2 км.

24 юли

Най-малко 11 бойци на Сирийските демократични сили загинаха при взрив на кола-бомба в южните райони на Ракка.

Това е поредната подобна атака на Ислямска държава през последните няколко дни, в резултат на които загинаха няколко десетки бойци и членове на кюрдски милиции.

В навечерието на 50-ят ден от началото на битката за Ракка, равносметката е около 430 ликвидирани джихадисти в следствие на операциите на прокюрдските сили и коалиционните бомбардировки. Към жертвите на офанзивата трябва да бъдат прибавени и 302 цивилни граждани, включително минимум 50 деца и 32 жени.

До този момент, отрядите участващи в операция “Гневът на Ефрат” са успели да наложат контрол над 41 % от Ракка. Даеш бе напълно изтласкан последователно от кварталите Ал Сабахия, Ал Романия, Хатийн, Ал Кадисия и Ярмук в западната част на града. На изток бяха овладяни Машлаб, Ал Батани, Ал Синаа, както и части от Хишам бин Абдул Малик, Стария град, Ал Рауда и Ал Румайла. По южния бряг на р. Ефрат бе установен контрол над предградията Касрат Фарадж, Шейх ал-Джимал, Ал Кумб, Мустаджит Накиб и Касрат Джимаат.

В рамките на седем седмици е документирана смъртта на 198 бойци от “Щитът на Ефрат”.

25 юли

Частите на SDF успяха да отблъснат масирана контратака на джихадистите в района на Хишам бин Абдул Малик. По непотвърдени информации в хода на атаката са загинали 35 бойци на Даеш, включително и висшият офицер от командването, познат като Абу Осама ал-Тунизи.

 

Advertisements

Коментари са забранени.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: