Етикети

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  • Съобщение от De Re Militari: Информацията се обновява постоянно с развитието на офанзивата в Мосул. Най-новите данни можете да намерите в края на публикацията, която започва с първите дни на атаката срещу позициите на Ислямска държава.

В края на 2016, целият свят е вперил очи в Северен Ирак, където широка коалиция от сили се активизира с цел превземане на Мосул – най-многолюдният (ок. 1 500 000 души към момента) град, контролиран от групировката Ислямска държава (ИД).

Военни и политически анализатори се надпреварват да предвидят развоя на кампания и да сложат кръст върху ИД, обявявайки ги за предварително мъртви. Дори CNN набързо излязоха с гръмкото заглавие – „Мосул, последната крепост на ИД в Ирак”, без да се отчита фактът, че групировката все още контролира около 30% от най-голямата провинция в страната – Анбар, както и около 70% от провинция Ниневия. Около крахът на ИД има още твърде много въпросителни, а подценяването на джихадистите до момента не е донесло нищо добро на враговете им.

Кой и с колко ще атакува в Мосул?

Операцията по превземане на Мосул е обявена за най-мащабната на иракска територия от времето на войната от 2003 г. Според различни данни, в кампанията ще участват значителен брой бойци – около 116 000, като част от тях ще бъдат ангажирани в тила на напредващите сили, а само определен сегмент – около 30,000, от коалиционните части ще бъде активен на терен.[1] Според различните разбивки, иракската армия ще ангажира около 54 000 бойци от своите собствени сили (ISF), специалните части (ISOF), голям брой бойци от предимно шиитското Народно опълчение (Хашд ал Шааби), както и значителен брой бронирани машини (танкове, бронирани бойни машини и транспортьори) и артилерия.

В допълнение към тези сили, кюрдските въоръжени части – пешмерга – ще ангажират до 40,000 войници, като в началния етап от офанзивата на терен действат около 4-5,000.  Паралелно с тези основни контингенти, напредването към Мосул ще бъде подкрепено от около 14-15,000 племенни бойци от сунитските кланове в провинцията, организирани и въоръжавани най-вече от Турция. Тяхната роля ще бъде ключова при атаката върху самия Мосул, тъй като иракските власти не планират да позволят на шиитските милиции да навлизат в града, който, според предварителните договорки, трябва да се контролира от араби-сунити след неговото освобождение. Тези бойци са обединени в нова структура – Гвардия на Ниневия (преди това Хашд ал Уатани), която се командва от Атийл ал Нуджайфи – бивш управител на провинция Ниневия, поддържан както от Турция, така и от Иракски Кюрдистан.[2] Заедно с местните части, в операцията ще участват и значителен брой специализирани контингенти от други държави.

Турция, която контролира две бази (Башика и Науеран), както и военното летище Башика, ще ангажира в операцията 1,500 от своите 2,000 разположени в Ирак бойци, както и около 20 танка с възможността този брой да се увеличи. Според различни данни, САЩ ще се включват в операцията с до 5,000 войници, военни съветници, пилоти, логистици и т.н. персонал, от които 500 ще действат директно на фронта.[3] Освен елитните бойци от 101-ва въздушно преносима дивизия, в операцията ще са ангажирани и Зелени барети и Тюлени.[4] Отделно от тези сили, около 2,000 военни с различни задачи ще действат от страна на Германия, Франция (500), Великобритания, Австралия и Канада (830), която също има свое спец звено в Ирак. Освен координация и поддръжка в ключови сектори, чуждестранните сили ще се включат и с части за радиолокация, наблюдение, както и с артилерия (САЩ, Франция).

По въздух, операцията ще бъде обезпечена с между 90 и 100 изтребителя, опериращи под флага на Ирак и на международната коалиция Operation Inherent Resolve (OIR). Освен многоцелевите машини, на 16-ти беше забелязан и поне един бомбардировач B-52, който САЩ изпратиха срещу основните позиции на ИД. В операцията ще вземат участие и самолетоносачи на Франция („Шарл дьо Гол”) и САЩ (“Теодор Рузвелт”), осигуряващи допълнителна въздушна поддръжка. В операциите на терен важна роля ще изиграят и хеликоптерите, които специалните части използват за нанасяне на внезапни удари срещу тактически цели – заводи, електроцентрали, рафинерии и т.н. Освен иракските Ми-35, в операцията участват и „Апачи” на американската армия. Машините най-вероятно ще оперират от ВВС базата Каяра, която иракските сили завзеха през лятото.

karta1

Разпределение на чуждестранните сили преди офанзивата

Колко са бойците на Ислямска държава?

Въпросът за числеността на ИД в Мосул и района е една от основните неизвестни в сложното уравнение на офанзивата. Различните информационни източници отчитат разнообразие от цифри. Според американски официални източници, става дума за около 3,600 бойци, но тази цифра е безнадеждно занижена.[5] От тук на сетне данните варират от 4 до 8,000 бойци, разположени най-вече в самия Мосул.[6] Макар и по-реалистична, горната граница все още не дава пълна представа за капацитета на ИД.

С оглед на факта, че Мосул е град с население от над милион души, е твърде вероятно ИД да използва свои местни съюзници и нередовни, мобилизирани части, с които да подсили позициите си. Трудно е да се конкретизира за каква цифра става въпрос, но 10,000 души под оръжие изглежда като приемливо предположение. По непотвърдени данни, ИД подготвя над 250 атентатори самоубийци, които да атакуват напредващите вражески части. До 17-ти октомври 2016, групировката е извършила 12 самоубийствени атаки, придружени с обстрел с минохвъргачки, гранатомети и леко стрелково оръжие.[7] Освен полевите отряди, снайперистите и „камикадзетата”, ИД разполага с бронирана техника – модифициране джипове, бойни транспортни машини, пленени от иракската армия през 2014 г. и, вероятно, танкове. С оглед на пълното превъзходство на коалиционната авиация, тази техника е по-вероятно да остане скрита и използвана статично, добре замаскирана, за да се избегнат атаките по въздуха.

Джихадистите несъмнено ще се опитат да утилизират своята майсторски изградена система от подземни тунели и укрития, които да позволят бързото и безопасно придвижване на бойните звена из Мосул и обкръжаващите го селища. Очаква се и мащабна употреба на самоделни взривни устройства (IED), както и разполагането на минни полета, минирането на сгради, пътища и обществени сгради (болници, училища и т.н.). През последния месец, ИД разкриха и нов елемент от своя арсенал – модифицирани дронове, които се взривяват в обекти или вражески части. По време на битката за Фалуджа, ИД доказа, че с помощта на звено с численост около 5-8,000 бойци може да задържи града срещу четирикратно по-голяма сила в продължение на близо месец.[8] За разлика от Фалуджа, който „халифатът” можеше да си позволи да загуби, Мосул е безценен от стратегическа и морална гледна точка, и надали ще бъде изоставен така лесно, както по-големите селища в провинция Анбар.

Какво се случва с цивилните в града?

В Мосул живеят около 1,000,000 души дори и след като града бе завзет от ИД през лятото на 2014 г. Това означава, че неговата обсада ще предизвика хуманитарна криза с безпрецедентни пропорции. Дори да се приемат данните, че над 700,000 души биха потърсили убежище извън града, отново остава въпросът за около 300,000, които ще останат заклещени между фронтовите линии, повтаряйки съдбата на хилядите цивилни в сирийския Халаб (Алепо).[9]

Към началото на офанзивата, иракските власти и коалицията са успели да подсигурят лагери само за около 45,000 души, разположени северно от Мосул в контролираната от кюрдите територия. Общо, лагерите биха могли да подслонят до 120,000 бежанци и то при положение че отговорните власти успеят да разгърнат пълния им капацитет навреме.[10] Огромният брой цивилни ще даде шанс на Ислямска държава да използва невинните хора като жив щит срещу евентуални бомбардировки на коалиционната авиация. С нарастване на цивилните жертви ще нараства и броя на онези хора в града, които ще искат отмъщение срещу напредващите сили, което може да влее „свежа кръв” в редиците на ИД.

Какъв е първоначалният замисъл на Коалицията?

karta2

Предварителен план на офанзивата

Първоначалната стратегия, заложена от обединеното командване, координирано от САЩ е свързана с многокомпонентна, разнопосочна атака срещу основната цел – Мосул. Първият етап от операцията, който бе задействан преди няколко месеца е свързан с подробно изучаване и маркиране на основните бойни позиции на Ислямска държава на терен – скривалища, тунели, складове за оръжие, укрепени пунктове, полеви укрепления, бункери, минни полета, както и командни сгради – щабове, квартири на войниците и обекти на администрацията, установена от джихадистите.

Втората стъпка е свързана с подготовка на вражеските позиции посредством артилерийски обстрел, обстрел с лека полева артилерия – гаубици, минохвъргачки и гранатомети, както и въздушни удари по позициите, посредством разнообразни ВВС средства от дронове до многоцелеви изтребители. След тази артилерийска подготовка, следва да започне самото настъпление.

То ще се извърши в три направления:

1) Основният удар на кюрдските бойци, ще дойде от изток следвайки пътищата водещи от Ербил към Мосул. По това направление ще действа и част от американската артилерия, разположена около Махмур, както и немски и френски спец части, които координират и обучават пешмергите;

2) Иракската армия ще нанесе своя основен удар от Каяра на север, следвайки двата бряга на р. Тигър. Тук ще са концентрирани основните сили на иракската армия, оглавявани от елитната Златна дивизия и подкрепени от различни бригади на Народното опълчение (Хашд ал Шааби);

3) Третото направление на атаката ще започне от град Ак Куейр (Гуер), от където 9-та дивизия на иракската армия, подкрепяна от бойци на ал Шааби ще напредне в посока северозапад, дублирайки настъплението на основните сили от юг.

Целта на операцията е Мосул да се атакува от три страни, което да принуди джихадистите да се изтеглят първо към града, а в последствие и още по на запад към пустинята, където техните колони биха могли да бъдат унищожени от въздуха без риск за цивилното население. В плановете на иракското командване съществува вариант за обхождане на Мосул от шиитските милиции, които да атакуват град Тел Афар и да отрежат пътят за отстъпление на ИД към Сирия. На този план се противопоставя Турция, която се обяви в защита на местното туркменско население, което би могло да стане жертва на репресии от страна на милициите.

Какво се случва с офанзивата до момента?

В следващите няколко параграфа предлагаме кратко резюме на основните военни действия в рамките на офанзивата срещу Мосул до момента да излизане на брой XXV.

Ден 1 (16-10-2016 г.)

Операцията бе открита призори (около 4ч. българско време) с артилерийска подготовка по широкия фронт на настъпление. Първоначално, фронтовите коалиционни части бяха забавени от ожесточена съпротива по линията Башиха-Базгирдан-Шейх Али, но към обяд частите на „Ислямска държава” бяха изтласкани и офанзивата започна да се разгръща.

16-10-16

Фронтът източно от Мосул 16-10-2016г.

Както е видно от картата, целта на коалиционните сили е да се вклинят в териториите, контролирани от ИД, използвайки основните пътни артерии, водещи към Мосул.

В последствие, фронтовите съпротивителни звена на ИД ще бъдат изолирани, обкръжени и ликвидирани, следвайки изпитаната тактика за светкавична офанзива, разкъсване на вражеския фронт с концентрирани сили и ликвидиране на получените обкръжение, докато основните части продължават настъпление към главната цел на операцията.

По този начин, съюзниците ще се стремят да възпрепятстват максимално ефективното изтегляне на джихадистите към Мосул, което сериозно ще намали силите, които ИД ще може да използва в предстоящата обсада. От своя страна, Ислямска държава заложи на употребата на атентатори-самоубийци, коли с експлозиви и ловко минирани населени места, за да забави вражеското напредване и да даде шанс на повечето си бойци да се изтеглят. В Бартала, около час 20 бойци на ИД задържаха последните позиции в града, докато поне четирима „камикадзета“ успяха да се взривят в близост до отрядите на напредващите пешмерги и иракски части.

Паралелно с офанзивата от изток, иракската армия напредва в посока север, движейки се от своя плацдарм в Каяра и следвайки течението на р. Тигър. Отделно от това настъпление, част от армията атакува в западна посока с цел прекъсване линията за комуникации на ИД при селищата Нумания и Нимруд. Към момента, силите им заемат древния град Нимруд и вероятно ще търсят обкръжение на частите на ИД, разположени между древното селище и контролираната от иракските спецчасти завод за сяра Мишрак, както и онези, разположени по на юг между Каяра и Мишрак, създавайки два пробива в основния път за снабдяване на джихадистите.

До края на деня, силите на Иракската 9-та дивизия, подкрепяни от части на Народното Опълчение завзеха още четири селища от ИД в района на Балауат.

Ден 2 (17-10-2016 г.)

Напредването на иракските сили през вторият ден на офанзивата бе сериозно забавено от поредица от самоубийствени атаки срещу фронтовите части, както и поради необходимостта от разминиране на основните пътища за настъпление. С приближаване към Мосул, съпротивата на Ислямска държава става все по-концентрирана и твърда, като джихадистите комбинират свиреп отпор с бързи изтегляния и прегрупиране на нови, предварително подготвени позиции.

По данни на джихадистите, само за 17-ти, ИД са използвали поне 14 коли-бомби за да атакуват частите на иракската армия и пешмергите.

17-18-10-2016

Фронтът южно от Мосул, 17-18-10-2016г.

Ден 3 (18-10-2016 г.)

Боевете през третият ден на операцията срещу ИД започнаха с офанзива на джихадистите в района на град Синджар. По данни на кюрдското командване на терен, силите на ИД се опитват да отворят пътя през Синджар за Сирия, но атаката им, предхождана от няколко коли-бомби, три от които бяха ликвидирани от кюрдите. След тежки престрелки, атаката бе отблъсната, а джихадистите се изтеглиха към град Баадж, от където през пустинята минава черен път, отвеждащ в Сирия. През целия ден продължиха боевете при Бахдида, Бартала, Керемлеш и ал Хауд, както и сред петролните полета на Каяра и Наджба. Основните задачи пред иракската армия на юг бяха да се завземат нефтените полета северно от Каяра. До края на деня, 56 кладенеца бяха успешно овладени и поставени под контрола на ISF, а тридесет бойци на ИД бяха ликвидирани. Паралелно с това настъпление, армията и шиитските милиции продължиха бавно да напредват по крайречния път, слагайки ръка на селищата ал Хауд, аз Зауия и Хамедия. Късно вечерта, силите на иракската армия напреднаха в посока градчето Тулул ал Наср, завземайки аш Шаук и Баджуан. Очаква се ал Наср да бъде атакуван на 18-ти. По-насевер, иракската армия успя да овладее селището Шура, както и няколко по-малки населени зони около него, остановявайки ново предмостие на река Тигър и изолирайки от юг градчето Хамам ал Алил, което е следващата цел на офанзивата.

Основните сражения за деня се разразиха около град Бакдида, където джихадистите оказваха сериозна съпротива на иракската армия през целия ден. Боевете за Бахдида започнаха още на 16-ти, но едва привечер на 17-ти армията и шиитските милиции успяха да влязат в  части от града и да издигнат правителственото знаме на някои от основните административни сгради. Няколко километра по на север, иракски части успяха да постигнат обкръжение на силите на ИД разположени в селището Карамлеш, което към момента се намира в състояние на пълна обсада.

Кюрдските сили продължават да срещат сериозен отпор в град Бартела, северно от Бахдида и вече втори ден не успяват да поставят селището под своя пълен контрол, въпреки засилената артилерийска поддръжка и успешното концентриране на войскови части.

Ден 4 (19-10-2016 г.)

19-10-2016

Фронтът южно от Мосул, 19-10-2016г.

Офанзивата на иракската армия северно от Каяра се разгърна в късните часове на деня. Иракските сили, подкрепяни по въздуха с хеликоптери и дронове. В рамките на няколко часа, силите на ISF освободиха Наджба, Кибр ибн Наяф, ибн Наяф, Кибра Наджами, ал Таса, Граби, Наджмат ал Мухандс, Сайеуия, ал Бакр и Биджуания.
От своя страна, Ислямска държава успяха да задържат контрола над село Карият ал Абаси (ал Абас), попаднало в обкръжение ден по-рано. По данни на фронтови източници, джихадистите са изкопали поредица от окопи за да защитят своята позиция. Паралелно, друг отряд на ИД е започнал контра офанзива срещу Балауат късно снощи.

Ден 5 (20-10-2016 г.)

20-10-16

Фронтът източно от Мосул 20-10-2016г.

Сраженията през този ден бяха подети от пешмергите, които отвориха нов фронт на офанзивата – северно от Тел Кепе (Тал Каиф). Преди обяд, кюрдските сили успяха да завладеят редица селища по пътя Хордабад-Башика – Дерке, Джандже и Горна и Долна Самакия, а боеве се водят в района на Омар Капчи и Байбухат. По на север, пешмергите напредват по протежение на пътя Тел Скуф-Тел Кепе, но настъплението им е спряно от упорита съпротива в района на Батнай и манастира Мар Ораха.

На запад, Хашд Шааби започнаха да концентрират сили северно от Тал Афар с цел прекъсване на западните пътища към Мосул. Според местни източници, атаката трябва да започне до 22-ри.

До края на деня, бойците от ислямска държава успяха да задържат позициите си в Хордабад и Батай, както и да отблъснат правителствените атаки в Бахдида, който в момента е под обсада. По на север, в Бартала, иракските спецчасти (ISOF) успяха да елиминират здраво окопаните бойци от ИД и превзеха град Бартала.
По данни на Ислямска държава, през този ден са извършени 18 самоубийствени атаки срещу позиции на Коалицията.

Ден 6 (21-10-2016 г.)

Силите на ИД започнаха мащабна диверсионна атака в Киркук. Подбран отряд от елитни бойци на групировката, въоръжен и презапасен с муниции е успял да инфилтрира фронтовите позиции на кюрдите и да проникне в Киркук, заемайки важни обществени сгради. По непотвърдени данни, бойците на ИД са били преоблечени като бойци от местните шиитски милиции или са носели униформи на ISF. Подобна тактика ИД използва и в Сирия, след падането на Кобане, Аин Иса и Тел Абиад, както и в самия Киркук миналата година. Целта на атаката е да се ангажират максимално много пешмерги, които да не могат да подкрепят фронтовите операции на север. Боевете продължиха през целия ден, а ИД постигнаха своята задача – да се прекрати офанзивата срещу основните им позиции около Мосул. В хода на сраженията загинаха и бяха ранени десетки кюрдски бойци и бойци от шиитските милиции, както и четирима ирански военни, действащи на терен като координатори на Хашд ал Шааби. Общия брой на жертвите достигна 46, а други 133 са ранени.[11] Операцията на ИД бе майсторски проведена и наложи спешно прехвърляне на отряди от Ербил, както и ангажиране на иракски войници, полицаи и контра-терористичното звено. До края на града, джихадистите бяха ликвидирани, а основните им позиции-прочистени.

В рамките на 20-ти и 21-ви октомври, Ислямска държава е използвала мъже и момчета от Мосул като жив щит срещу коалиционните атаки. Общо 284 души са били убити и захвърлени в масов гроб край града. Не е ясно каква част от загиналите са умрели по време на коалиционния обстрел и каква част са били екзекутирани от ИД.[12]

Ден 7 (22-10-2016 г.)

22-10-16

Фронтът източно от Мосул, 22-10-2016г.

След като основните зони на Киркук, заети вчера от ИД бяха прочистени, в ранните часове на деня иракските и кюрдските сили се заеха да прочистят последните гнезда на съпротива. До обяд, Киркук отново бе върнат под пълен иракско-кюрдски контрол, а първоначалните данни показват, че 48 бойци на ИД са били ликвидирани, което означава, че са инфилтрирари града с няколко отряда с размерите на стандартен войскови взвод.[13] Отново е района на Киркук, пешмергите успяха да отразят атака на ИД при селището Мала Абдула. По време на атаката, кюрдите са унищожили три коли-бомби, използвани от ИД като първа вълна на атаката.

На север, иракската армия поднови своята офанзива срещу Ид в Бакдида и успя да сложи ръка на по-голямата част от града, който бе обсаден два дни по-рано. Още по на север, иракската армия, подкрепяна от кюрдски части достигна до град Тел Кепе (Тел Каиф), разположен на около 20 км северно от Мосул. До края на деня продължиха сраженията в Бахдида (Хамдания, Каракуш), като частите на ИД успяха да пленят няколко бойни машини, изоставени от авангарда на 9-та иракска дивизия.

22-10-2016_south

Фронтът южно от Мосул, 22-10-2016г.

И докато иракските сили продължиха да се борят с упоритата съпротива на север, ИД нанесоха своя пореден контраудар, сварил Коалицията неподготвена. Джихадистите успяха да атакуват успешно завода за сяра Мишрак и да го подпалят. Пожарът предизвика образуването на огромен облак серен оксид, който се придвижи на юг към Каяра. В комбинация с изпаренията от горящия нефт сред полетата на Наджба, сярата създаде същинска пелена над Каяра. по непотвърдени данни, десетки, ако не и стотици цивилни са били обгазени, а поне двама души са загинали. Облакът е засегнал и американската военна база, където войниците на САЩ са били принудени да използват противогази.

Ден 8 (23-10-2016 г.)

Сраженията за деня бяха открити с атака на пешмергите срещу позициите на ИД между Башика и Хорсабад. До края на деня, кюрдските сили успяха да изолират позициите на Даеш в Башика и Базан и да отрежат почти всички пътища за отстъпление на джихадистите. Паралелно с това, пешмергите затвърдиха контрола си върху пътя Хорсабад-Башика, завземайки селищата Фазилия, Омар Камчи и Тирза. По на юг, силите на Иракски Кюрдистан достигнаха покрайнините на селището Тербаза, южно от Башика.

23-10-2016

Фронтовете около Мосул – 23-10-2016г.; В червено – селища, за които все още се водят сражения.

Докато кюрдите бавно напредваха на север, силите на Даеш проведоха поредица отвличащи, маломащабни контраофанзиви. Най-ключовата се състоя в провинция Анбар, където части на Даеш успяха да проникнат в град Рутба, превзеха по-голямата част от него и екзекутираха пленени служители на иракските сили за сигурност. До края на деня, джихадистите задържаха контрола над ключовия пътен възел.

Нов контингент джихадисти е нахлул снощи в ал Аскари – предградие на Киркук и е влязъл в конфронтация с кюрдските и иракски части там. До края на деня,ситуацията все още не беше овладяна. Паралелно с тази атака, джихадистите проведоха още две локални офанзиви срещу кюрдски позиции западно от Киркук в района на предградието Мулла Абдала. Кюрдите успешно отразиха и двете атаки.

Южно от Хауиджа, ИД започна рейд срещу петролните полета при  Аджил, северно от Тикрит.

Разнопосочните атаки на джихадистите успяха да всеят несигурност сред коалиционните сили на терен. Иракската армия не проведе никакви настъпатени действия през този ден.

Ден 9 (24-10-2016г.)

След застоят през предишния ден, иракската армия прегрупира силите си северно от каяра и предприе решителна офанзива срещу позциите на Даеш по пътя Шура-Каяра по поречието на р. Тигър. В рамките на няколко часа, иракските войници и полицейски части, подкрепяни от спецчасти и шиитските милиции ( Хасд ал Шааби) успяха да завладеят няколко селища по поречието на р. Тигър, достигайки на няколко километра от предмостието Шура, което ИА завладя няколко дни по-рано. Селищата Тулул ал Наср, Тел Шаук и Шуайрат бяха окончателно овладени от иракските сили, които продължиха настъплението северно от завода Мишрак. До обяд, ИА завзе Рашиф, Хахара, Туайба, Шаф ел Тоот, Шафия, ал Бакр и Хафсан (заедно с топлоцентралата)

24-10-2016_south

Фронтът южно от Мосул, 24-10-2016г.

В района на Бахдида, ИА обяви че е поставила града и околностите под пълен контрол, а към 13:00 българско време, кюрдско-иракски части атакуваха селището Керемлеш. Селището бе овладяно след ожесточени боеве, които продължиха до около 15:00ч. българско време. Вечерта, в района на Бартела, иракската армия успя да напредне няколко километра на запад, завземайки Хазна Тепе, Тарабазауа и Мууафакия.

24-10-16

Фронтът източно от Мосул, 24-10-2016г. (20:00ч. бг. време)

В района на Башика и Базан, пешмергите установиха пълно обкръжение на частите на ИД. Видео материали и фотографии засвидетелстваха напредване и на спецчасти на САЩ и Канада в тила на кюрдските сили. Малко по на юг, кюрдите продължиха настъплението си западно от Бартала и достигнаха Тахир Ауа. В края на деня, кюрдските части започнаха да се окопават по целия фронт, а командирите им обявиха, че настъплението на пешмергите спира до тук, тъй като Башика бележи най-западната точка от териториите на Иракски Кюрдистан.

Губернаторът на Киркук днес направи официално изявление, в което обяви, че градът е прочистен от отрядите на Даеш. По данни на властите, общо за трите дни са били убити 74 джихадисти , а няколко други, сред които и водачът им – заловени. [14]

В Рутба, ИД продължава да се бори за контрол над града, към който са прехвърлени иракски армейски части и бойци от местните сунитски племена. В хода на сраженията, джихадистите плениха няколко бронетранспортьора от иракските сили. Към 22:30ч. българско време, джихадистите обявиха, че са поели пълен контрол над Рутба. Новината беше потвърдена и от кореспондент на Ал Арабия . Минути по-късно бе цитирано изказване на губернатора на Анбар, според което само част от града е под контрола на Даеш.

В селището Ибрат аш Шагира, западно от Тал Афар започва концентриране на значителни по численост сили на Хашд ал Шааби. Тяхната офанзива бе временно отложена с оглед действията на ИД, но в момента частите им се готвят за начало на атака срещу Тел Афар и прекъсване пътя Ракка-Мосул.

Западно от техните позиции, язидските милиции и пешмергите отблъснаха масирана атака на Даеш, опитваща се да пробие към Синджар. В хода на сраженията 10-15 джихадисти бяха убити, а няколко коли-бомби – унищожени от кюрдите. По данни на самите кюрди, те са дали само двама ранени, но източници на ИД посочват, че са били унищожени две кюрдски машини, заедно с целите им екипажи. [15]

От данни на агенция Франс Прес стана ясно, че няколко стотин бойци на ИД са се прехвърлили от Сирия към Ирак за да подсилят отбраната на Мосул.[16]

Ден 10 (25-10-2016г.)

25-10-16

Фронтът източно от Мосул, 25-10-2016г.

Сраженията през този ден започнаха още призори край Рутба, където коалиция от иракски войници и племенни милиции на анбарските сунити щурмува града, попаднал в ръцете на ИД ден по-рано. около 10:00ч. българско време, правителствените сили овладяха града, изтласквайки частите на ИД, които се оттеглиха обратно в пустинята.

Северно от Мосул, сили на иракската армия и кюрдски бойци щурмуваха обсаденото градче Батнай и към обяд успяха да го прочистят от бойци на Даеш. Паралелно с техните действия, иракската армия циментира обкръжението на град Тел Каиф (Тел Кепе), завземайки газовата станция северозападно от центъра на града. Успех бе постигнат и малко по на изток, където пешмергите окончателно овладяха Хорсабад, който  се намираше под обсада от няколко дни.

Иракската армия успя да развие своето настъпление западно от Бартела и достигна на около 2 километра от Мосул. Настъплението се водеше от спецчасти и бойци от т.нар. „Златна дивизия“. Късно снощи, офанзивата бе спряна, за да се изчака развръщането и на останалите елементи от иракската армия в сектора.

Ден 11 (26-10-2016г.)

26-10-16

Фронтът източно от Мосул, 26-10-2016г.

Около 10:00ч. българско време, иракските контра-терористични части щурмуваха предградието Годжали в източните покрайнини на град Мосул. Паралелно с тяхната атака, пешмергите подновиха своята офанзива срещу Башика и Базан, а последните гнезда на съпротива на ИД във Фазиле (Фазилия), бяха ликвидирани. В ранния следобед, иракски спец части проникнаха в селището Базуая, разположено на 5км от Мосул. В останалите сектори, иракските сили заложиха на прегрупиране през този ден и не предприеха никакви решителни действия.  Част от милициите Шааби се събраха северно от Каяра, начело с бойците на ал Хак с идеята да атакуват в северозападна посока към Тел Афар, комбинирайки действията си с другите шиитски бойци, концентрирани източно от Синджар. Очаква се през следващите два дни иракската армия и милиции да разгърнат своята офанзива, както срещу самия Мосул, така и срещу Тел Афар на север и Хамам Алил на юг.

Ден 12 (27-10-2016г.)

През този ден нямаше активни операции на терен. Коалиционните сили се заеха да прегрупират силите си в подготовка на следващия етап от своето настъпление.

Ден 13 (28-10-2016г.)

През този ден нямаше активни операции на терен. Коалиционните сили се заеха да прегрупират силите си в подготовка на следващия етап от своето настъпление.

Ден 14 (29-10-2016г.)

Милициите Хашд ал Шааби обявиха, че започват широкомащабна офанзива западно от Мосул.

Ден 15 (30-10-2016г.)
Иракската армия и милиции се намираха в състояние на постоянно прегрупиране за финална офанзива срещу Мосул
Шиитските милиции започнаха първия етап от своето настъпление в посока северозапад към Тел Афар. До края на деня бяха освободени десетки селища, сред които ал Шура, Аин ал Наср, ал Бшмана.

В подготовка за предстоящото настъпление към Мосул, Ираксите спецчасти окупираха селището Али Раш, западно от Бахдида.

Ден 16 (31-10-2016г.)

След пет дни на усилена подготовка, иракската армия и милициите Шааби започнаха своята планирана офанзива, която се разгръща в два етапа.

31-10-16

Фронтът източно от Мосул 17:001., 31-10-2016г.

Иракската армия и специалните части атакуват Мосул от изток, щурмувайки периферните квартали на града.

31-10-2016_south

Фронтът южно от Мосул, 17:00ч., 31-10-2016г.

Милициите Хашд ал Шааби започнаха своето настъпление през пустинята в посока Каяра – Тел Афар с цел да се пресече пътя за отстъпление на Даеш към Сирия. До 17:00 българско време, шиитските милиции завладяха десетина села – Мушайрафа, Тел Силкан, Далалуия, Кирбат Таих, Ариш, Абу Джаради, Хууайт, Харати, ал Хуайш и обсаждат силите на ИД в Джунд и Санарик.

До края на деня, Шааби продължиха своето настъпление, завземайки Джурн, Санарик, Гергера, Зарка, Ум Сиджан, Амрини и Имам Хамза.

Ден 17 (01-11-2016г.)

mosul

Разположение на иракските сили и Даеш към 11:00ч. на 01-11-2016г.

Основните сражения се водят в покрайнините на Мосул, където иракски бойци от 9-та дивизия и специалните части продължават да прочистват предградието Годжели и да напредват към вътрешността на кварталът Ак Карама – първият от същински Мосул, в който влязоха иракски бойци.

Ден 18 (02-11-2016г.)

Хашд ал Шааби продължават да напредват през пустинните области в посока Тел Афар. До момента около 40 селища са били освободени от Даеш в рамките на операцията, започнала на 30-ти октомври.

02-11-16

Фронтът около Мосул, 02-11-2016г. (към 18:00ч. )

В Мосул иракската армия продължава да захожда към позициите на ИД в крайните източни квартали. Даеш са започнали да се изтеглят от Ал Карама.

На юг, по поречието на р. Тигър, иракски войски, полицейски части и специалните сили напредват към град Хамам Алил. Паралелно, един лъч на Хашд ал Шааби се е отклонил от настъплението на северозапад за да атакува Хамам Алил от запад и да пререже пътя за отстъпление на разположените там сили на ИДИЛ към Мосул. До края на деня, иракските милиции достигнаха  до пътя Масад-Мосул и го „отрязаха“.

Южно от Хамам Алил, иракските полицейски части завзеха селищата Хафан, Кусба, Буглауийн, Базуна и Аин Шалум. С това се създаде поредното обкръжение на позиции на джихадистите по десния бряг на Тигър между селищата Муфтият и Махлат.

Ден 19 (03-11-2016г.)

След като на 2ри отрязаха пътя между Масад и Мосул, днес шиитските милиции Хашд ал Шааби продължиха своя поход на северозапад. Тяхна цел не е Тел Афар, който Ирак и Турция оспорват в напрегната дипломатическа борба, а град Карят ал Ашик, който контролира пътния възел между Мосул, Тел Афар и Дохук на север. До обяд, Шааби завзеха няколко селища около Масад – Адия, Мухалабия, Тел Зелата и Айн ал Джаш ал Гарби, а в смия Масад се водят ожесточени боеве с бойците от Даеш.

03-11-16

Фронтът около Мосул – 03-11-2016г. – около 13:00ч.

В самия Мосул продължават сраженията в квартала Ак Камара

Ден 20 (04-11-2016г.)

Хашд ал Шааби обявиха около обяд българско време че са приключили първия етап от своя поход на северозапад, отрязвайки окончателно пътя Мосул-Рака през Масад. Над 40 селища бяха освободени в хода на петденвната кампания. Въпреки успехите, от сунитските селища достига информация за сериозни изстъпления от страна на шиитските бойци – нещо, от което САЩ се страхуваха в началото на операцията и срещу което се обяви Турция, която вероятно ще използва тези случаи за да уплътни своята политическа позиция по отношение на сунитските Мосул и Тел Афар. До края на деня общо 6 селища бяха завзети от ИД по време на локални офанзиви за стабилизиране на завзетите до момента територии.

untitled-2

Битката за Мосул 04-11-2016 (15:00 ч. българско време)

В Мосул, иракските сили за сигурност завзеха окончателно квартал ак Камара и се сражават с остатъците от Даеш в квартал Аден. До момента са освободени пет квартала – Кудс, Хазара (Кадра), Карама, Киркукли и Сама. До края на деня продължиха сраженията в Кахира, Тахрир и селището Сада Бауиза и електростанцията Киди.

Ден 21 (05-11-2016г.)

В ранните часове на 5-ти ноември, Ислямска държава предприе мащабна контраофанзива в Мосул. Даеш използваха скрити подземни тунели, с които преминаха под фронтовите позиции на иракската армия и атакуваха нейния тил в кварталите Годжали, Карама, Тахрир и Киркукли. Джихадистите са се укрепили в новите си позиции и указват упорита съпротива.

untitled-2

Фронтът в Мосул – 05-11-2016г. – около 15:00 ч. българско време; „Експлозиите“ отбелязват мястото на атаките на ИД

Южно от Мосул, Иракските полицейски сили щурмуваха град Хамам Алил и влязоха в него около 9-10ч. сутринта българско време. Очаква се прочистването на местните подразделения на ИД продължи през целия ден.

Ден 22 (06-11-2016г.)

В района на Тикрит и Самара, атентатори самоубийци удариха колони с цивилни, движещи се по основния път край р. Тигър. Поне 21 души са загинали, а много други са пострадали. Според информацията, става дума за шиитски поклонници. [17]

untitled-2

Фронтът около Мосул – 06-11-2016г. около 15:00ч. българско време

Продължават ожесточените сражения между Даеш и иракските сили за сигурност в покрайнините и източните квартали на Мосул. Битките в Тахрир и Годжали са най-ужесточени, както и по протежение на магистралата, излизаща от града в източна посока. Освен използването на тунели, бойците на ИД прибягнаха и до самоубийствени атаки срещу конвои с бегълци от Мосул, които търсят спасение зад фронта на иракските сили. За да подсили дейността на армията, САЩ са изпратили свое звено в Годжали. Смята се, че само за последните 24 часа, загубите на иракските сили възлизат на около 80 убити и ранени (потвърдено е за поне 30 убити и 50 ранени, но има данни и за по-сериозни загуби, както и на голям брой машини, унищожени или пленени от ИД.[18]

Южно от Мосул, иракските полицейски и спец части подсигуриха Хахам Алил и вече са достигнали на 6 километра от южните предградия на града.

Ден 23 (07-11-2016г.)

Иракските части в Мосул продължават ожесточените сражения с бойците на ИД без да постигнат някакъв значителен напредък.

В Башика и Базан, пешмергите започнаха решителна офанзива срещу обкръжените сили на Даеш в двете селища. Очаква се до края на деня съпротивата на джихадистите да бъде сломена.

Северно от Хамам Алил, иракските полицейски части ще щурмуват циментовия завод, а спецчастите ще продължат настъплението си към Мосул, като първата им цел е международното летище южно от града.

Ден 24 (08-11-2016г.)

Сраженията в Мосул продължиха през целия ден. Ислямска държава претендира да е изтласкала част от предните позиции на Иракската армия в Интишар. Междувременно, правителствените спец части успяха да овладеят квартал Захраа в северната част на града.

mosul

Фронтът в Мосул, 08-11-2016г.

Силите на Хашд ал Шааби започнаха прегрупиране, преди да насочат действията си към овладяване на летището в Тел Афар.

Ден 25 (09-11-2016г.)

През този ден нямаше никакви решителни сражения в хода на офанзивата. Правителствените сили успяха да задържат напора на Даеш в Интишар и да прочистят Захраа от джихадистите

Ден 26 (10-11-2016г.)

Иракските спеч-части щурмуваха квартал Ал Бакр

Ден 27 (11-11-2016г.)

mosul12112016

Фронтовете в Мосул 11-11-2016г.

Иракската армия овладя Ал Бакр и по-голямата част от Кадисия.

Ден 28-31 (12-15-11-2016г.)

На 12-ти октомври, иракската армия успя да напредне в още няколко квартала на Мосул – ал Салам, Мутана и Кадисия. Междувременно, иракските сили за сигурност затегнаха обръча около частите на ИД в района на древния Нимруд, южно от Мосул, завземайки селището ал Нумания. Малко по на север, в района на Хамам Алил бе овладяна циментовата фабрика, отстояща на едва 11 км от Мосул. Ираксите сили обявиха, че с еготвят да щурмуват летището на контролирания от джихадистите град.

На 13-ти, иракските сили продължиха да прочистват окръг Нимруд, слагайки ръка над руините на древния град. На запад, силите на Хашд ал Шааби продължиха настъплението си през пустинната зона в посока Тел Афар, овладявайки Ум Хджара и Сируал. В Мосул продължиха сблъсъците между иракските части и Даеш.

На 14-ти иракската армия завзе квартал Киркукли в Мосул. Южно от града, полицейските части атакуващи от Хамам Алил, достигнаха на едва 3 км от летище Мосул. Окончателно бе завладян окръг Нимруд, а всички части на ИД бяха изтласкани на север.

На 15-ти ноември нямаше  по-сериозни сражения. В Мосул бяха взривени две коли бомби, а според непотвърдени източници е имало и сблъсъци между клетки на ИД и правителствените сили.

Ден 32 (16-11-2016г.)

karta2

Фронтът около Мосул 16-11-2016г. – в червено – териториите, освободени от ИД от Иракските сили и кюрдите от началото на операцията; Щриховано – завзето от Хашд ал Шааби на 16ти

 

Хашд ал Шааби подновиха своето настъпление в посока Тел Афар. В рамките на деня бяха завзети няколко селища, разположени на югоизток от ключовия град – Ум Хиджара, Мадали, ал Мухтари, Ум Кая и Маришия (на 18 км от летище Тал Афар). Привечер, шиитските милиции успяха да преодолеят отбраната на ИД в района на летище Тал Афар и завзеха ключовия обект. Започнаха операции за разчистване на околностите.

Ден 33 (17-11-2016г.)

През този ден, Хашд ал Шааби се прегрупираха в района на летище Тел Афар, подготвяйки следващия етап от своята операция.

Ден 34 (18-11-2016г.) 

Шиитските милиции започнаха операция по обкръжаване на град Тел Афар от юг-югоизток-югозапад.

В Мосул лошото време попречи на разгръщането на правителствената офанзива.

Южно от Мосул, иракската 9-та дивизия завзе селищата Умаркан и Тел Уаи.

Ден 35 (19-11-2016г.)

Бойците на Ислямска държава направиха два неуспешни опита за контраофанзива – две атаки бяха отбити в района на Каяра, като според иракски източници над 40 джихадисти са били убити.

Южно от Мосул, ИД успяха да поразят позиции на иракската полиция и Хашд ал Шааби, като над дванадесет души са загинали по време на атаките. [19]

В квартал Тахрир на Мосул, Даеш успяха да взривят кола-бомба в позиции на иракската армия.

Ден 36 (20-11-2016г.)

Сраженията продължиха в квартал Аден на Мосул. Поне 9 иракски войници са били убити. Иракските спец части твърдят, че са убили един от лидерите на Даеш.

Ден 37 (21-11-2016г.)

Докато иракската армия продължава своя бавен прогрес в самия Мосул, подразделения на специалните части успяха да завземат четири селища на североизток от града – Ал Саламия, Ал Аббасия и Орта Храб и Хамира.

Ден 38 (22-11-2016г.)

Милициите Хашд ал Шааби стартираха четвъртия етап на своята операция срещу Тел Афар. След като летището бе прочистено от ИД, шиитските милиции атакуваха позиции на Даеш западно от Тал Афар, с цел да отрежат селището от пътя, свързващ го със Сирия и владенията на ИД в Анбар. В хода на операциите, милициите завзеха селищата Хараб Хиджаш, Аш Шария и Аин ал Хисиян.
Южно от Мосул, иракските полицейски сили и военни части се намират на по-малко от 3 километра от летище Мосул, сражавайки се за селището Абу Саиф, което контролира южните подстъпи към обсадения град. Победа тук ще даде шанс на иракските сили за сигурност да развърнат своята офанзива срещу летище Мосул и да затегнат обръча около самия град.

Ден 39 (23-11-2016г.)

Хашд ал Шааби окончателно завзеха пътя Тел Афар-Синджар и отрязаха Мосул от останалите владения на Даеш в Ирак и Сирия, създавайки огромен „джоб“. Туркменските местни милиции побързаха да предупредят шиитите да не влизат в Тел Афар, надявайки се на подкрепа от страна на Турция.

В Мосул продължават позиционните боеве между Даеш и иракските сили.

Ден 40 (24-11-2016г.)

Иракските спец части заявиха, че са овладели жилищния квартал Хадра.

Ден 41 (25-11-2016г.)

Хашд ал Шааби стартираха пета фаза от своята офанзива в района на Тел Афар. За главна цел на офанзивата бе обявено селището Тел Абта.

В Мосул, ракските спец части обявиха, че се готвят да атакуват кварталите Кахира, Масариф и Даур ал Амн

Ден 42-43 (26 и 27-11-2016г.)

През тези два дни отсъстваха сериозни сражения между Даеш и Иракските сили. Иракската армия се готви да атакува позициите на ИД по протежение на магистралата Мосул-Киркук в секторите, където джихадистите все още не са се изтеглили.

Ден 44 (28-11-2016г.)

Милициите Хашд ал Шааби отвориха ново направление в своето настъпление в поска град Ал Тал. Бойните групи на про-правителствените милиции овладяха селищата Ал Байлуна, Ас Салам, Туркмания ал Шамали и Туркмания ал Джануби.
В Мосул, иракските сили за сигурност започнаха офанзива в квартал Интишар.

Ден 45 (29-11-2016г.)

Югозападно то Мосул, в района на Муаскар ал Газали, шиитските милиции Хашд ал Шааби завзеха четири хълма, създавайки удобни стратегически позиции за обкръжение на позициите на ИД в сектора.
В самия Мосул, иракските сили за сигурност започнаха атака срещу кварталите Ас Сукари и Ал Таамин.

Ден 46 (30-11-2016г.)

Иракската армия, подкрепяна от сунитски милиции, е започнала офанзива срещу позициите на Даеш северно от град Хауиджа.
В Мосул продължиха сраженията в Таамин и Сукари, докато Иракските сили за сигурност (ИСС) се опитват д адостигнат до р. Тигър.
Поредица от атаки срещу цели на Хашд ал Шааби и иракската армия бяха извършени от Даеш в Анбар, в района на град Хит и Абуфарадж (северно от Рамади)

Ден 47 (01-12-2016г.)

Иракските спецчасти заеха позиции в района на селището Абу Саиф в южната периферия на Мосул, подготвяйки щурм срещу позициите на ИД.
В района на Ал Тал продължиха сраженията между Хашд ал Шааби и частите на ИД.

Ден 48 (02-12-2016г.) 

Интензивни сражения между Иракската армия и Ислямска държава в квартал Аз Зухур. В района на лагера ал Газали, Хашд ал Шааби консолидира своите позиции и с епрегрупира за нова офанзива към сърцето на Мосул.
Мощна атака с бронирана техника на Ислямска държава западно от Тел Афар проби блокадата на пътя Тел Афар – Синджар, който свързва позициите на ИД в Мосул със Сирия.При атаката е унищожен голям брой техника – бронирана и поддържаща и са загинали множество иракски войници. По данни на CNN, от началото на офанзивата срещу Мосул, Даеш са отнели живота на поне 1959 иракски войници, докато други 450 са ранени. [20]
Сунитските племена в Анбар обявиха че са готови да започнат офанзива срещу ИД в Анбар, срещу градовете Рауа, Ана и Ак Каим.

Ден 49 (03-12-2016г.)

В Мосул продължават ожесточените боеве в Зухур, Кадисия и Ал Бакр.
В района на летище Тел Афар, Хашд ал Шааби са отбили атака на Ислямска държава, чийто бойци са направили опит да развият успехите си от вчерашния ден.
Северно от Ал Тал, Хашд ал Шааби са завзели селището Тел Фарис, стабилизирайки своята позиция с оглед на по-нататъшна офанзива срещу самия Ал Тал.
В Багдад, 13 са ранени, а други 9 души загинаха при атака с кола-бомба, организирана от ИД.

Ден 50 (04-12-2016г.)

Бойците на Хашд ал Шааби предприемат масирана контра атака срещу позициите на ИД по пътя Тел Афар-Синджар и отново прекъсват линиите за снабдяване на джихадистите.
На североизток от Мосул, иракските специални части завзеха селищата Ал Кафаат, Абу Джарбуа, Каратепе, Дарауиш и Гура Хайрабан. С това, иракската армия подсигури тила на своите позиции в източен Мосул, изкоренявайки всякаква възможност за отвличащ тилови удар от страна на ИД, каквито видяхме преди месец, в началото на ноември.

Фронтовете в Мосул към 9:00 на 05-12-2016г.

Фронтовете в Мосул към 9:00 на 05-12-2016г.

Ден 51 (05-12-2016г.)

През този ден продължиха боевете в Мосул и прегрупирането на иракските сили за нова офанзива.

Ден 52 (06-12-2016г.)

Иракската армия направи сериозен пробив в южен Мосул, превземайки кварталите Митак и Уахал, както и болницата Ас Салам. В северните части на града, спецчасти и войници напреднаха на няколко стотин метра от бреговете на р. Тигър.

На югозапад от Мосул, Хашд ал Шааби завзеха Ал Тал и започнаха прочистване на града от остатъците от Даеш.

 

mosul0612

Мосул – 06-12-2016г., 15:00ч.

Ден 53 (07-12-2016г.)

Ислямска държава е успяла да изтласка иракските сили от предните им позиции в  Митак и Уахал след ожесточена контра атака.
Междувременно, иракската армия завзе квартал Ал Алалам, Шухада,Ал Барид и щурмуват квартал Масариф.

Фронтовете в Мосул около 15:00 българско време, 7-12-2016г.

Фронтовете в Мосул около 15:00 българско време, 7-12-2016г.

Ден 54 (08-12-2016г.)

След настъпленията от предишните два дни, иракските сили в Мосул прегрупират своите части и подготвят следващата фаза от офанзивата към р. Тигър. В района на Ал Тал, Хашд ал Шааби отблъснаха опита за контраофанзива на Даеш (бригада ал Фарук) и установиха пълен контрол върху града.

Ден 55 (09-12-2016г.)

Иракските спецчасти завзеха кварталите ал Тамиам и Ал Адил в Мосул.

Ден 56-57 (10/11-12-2016г.)

През тези два дни, иракските части и милиции водиха позиционни боеве, без решителни сражения.

Ден 58 (12-12-2016г.)

Иракската армия и спец части обявиха, че са превзели мосулските квартали ал Нур, ал Мурор, Кадисия и ал Елам.

Фронтът в Мосул към 15:30ч. българско време

Фронтът в Мосул към 15:30ч. българско време

Западно от Тал Афар, Хашд ал Шааби започнаха нова офанзива за разчистване позициите на Даеш северно от Кайрауан. Към 15:30 българско време са завзети три селища – Ум аш Шабабит, Тал Аска и Абу Санам.

Ден 59 (13-12-2016г.)

Ден без сражения и атентати на територията на Ирак. Първо подобно затишие от началото на офанзивата срещу Мосул.

Ден 60 (14-12-2016г.)

Силите на Хашд ал Шааби завзеха три селища – Ашуа, Джумал Хусайн и Хуайтила, разположени по пътя, свързващ Ал Тал с Тел Афар.

В Мосул, иракските специални части и Даеш се сражаваха в квартал Тамим.

Ден 61 (15-12-2016г.)

Бойците на Ислямска държава започнаха офанзива срещу квартал Тамим в Мосул.

Ден 62 (16-12-2016г.)

Иракските сили за сигурност отразиха атаките на Даеш в Тамим. По данни на иракчаните, джихадистите са загубили над 100 бойци, а 5 коли-бомби са били прихванати и унищожени. [21]

Ден 63 (17-12-2016г.)

През този ден не се водиха никакви по-значими сражения. Атентатор-самоубиец на ИД се взриви в позиции на иракската армия в Тамим, но  без да нанесе сериозни щети.

Ден 64 (18-12-2016г.) 

Иракската армия започна да завзема пътя свързващ Хадита с Байджи с цел да изолира позициите на Даеш източно от езерото Тертар.

В Мосул, Иракските сили започнаха нова офанзива срещу ИД, но без да постигнат някакви решите;ни успехи в рамките на този ден.

Ден 65 (19-12-2016г.)

Сблъсъци между правителствените сили и Ислямска държава в Мосул – кварталите Уахида и Тамим.

Ислямска държава извърши две атаки с коли-бомби – една в Багдад, при която загинаха 2-ма души, а други трима бяха ранени и още една в Халабса, източно от Фалуджа, при която загинаха 4-ма, а други 6-ма бяха ранени.

Ден 66 (20-12-2016г.)

През този ден нямаше никакви по-сериозни военни действия в Ирак.

Ден 67 (21-12-2016г.)

Иракските сили за сигурност са ликвидирали двама атентатори-самоубийци, преди да успеят да проникнат във военна база в югозападен Багдад.

Иракското правителство обяви, че ще дислоцира нови, добре тренирани подразделения, които да допълнят дейността на опериращите на терен спец части в Мосул. Това трябва да стане в рамките на следващите два дни.

Ден 68 (22-12-2016г.)

Три коли бомби на Ислямска държава са се взривили в градчето Коджали (Годжали) източно от Мосул. Според първоначалните данни, поне 25 цивилни са загинали. Даеш претендират да са убили 20 иракски войници и че са унищожили 10 хъмвита. Иракската армия наложи вечерен час в Коджали.
Иракската армия обяви че прекратява всички активни операции в Мосул до второ нареждане.
Ислямска държава извърши още три атаки с коли бомби – в Багдад, Халидия и летище Тел Афар, но няма данни за загинали.

Ден 69 (23-12-2016г.) – Ден 78 (01-01-2017г.)

Докато иракската армия продължи да трупа подкрепления в контролираните от нея зони на Мосул, Ислямска държава извърши поредица от атаки срещу позициите на правителствените сили. На 26-ти декември, кола-бомба уби 7 и рани други 4-ма иракски войници в Интишар. На следващия ден, нова атака с кола бомба в Бауиза унищожи един булдозер и едно хъмви.
В нощта на 28-ми срещу 29-ти декември, иракската армия, подкрепяна от контингенти на армията на САЩ и другите коалиционни сили (между 500 и 1000 общо [22] ) започна втория основен етап от операцията за завземане на Мосул. Правителствените сили предприеха офанзива по всички фронтове. Основните сражения се водиха в Кудс, Интишар, Караба, Макбара, Мухандисийн, Шукр и Митани. Паралелно с атаката в града, иракската армия завзе няколко селища на североизток от Мосул, разположени между Тел Кепе и Годжали. Настъплението продължи и на 30-ти декември, когато иракската армия успя да завземе квартал Кудс и да напредне в Шумар и Саха. Ислямска дъжава отговори на офанзивата с нова поредица самоубийствени атаки както в Мосул, така и в Багдад. На 31-ви, настъплението забави своята инерция и по-сериозни боеве се водиха единствено в квартал Карамла. На 1-ви януари, Ислямска държава извърши две самоубийствени атаки в Мосул, които отнеха живота на 27 военни и полицаи, и още една атака с кола бомба в Багдад, при която загинаха 17 души, а други 34 бяха ранени.

Офанзивата на Иракските правителствени сили 29-31.XII.2016г.

Офанзивата на Иракските правителствени сили 29-31.XII.2016г.

Ден 79 (02-01-2017г.)

Ислямска държава стартира контраофанзива срещу Байджи и околните селища в опит да прекъсне основния път за снабдяване между позициите на иракската армия около Мосул и столицата Багдад. Бойците от Хашд ал Шааби и армията успяха да отразят атаките.
Същевременно, три последователни атаки с коли бомби в Багдад отнеха живота на 100 души, а други 100 са ранени.

Ден 80 (03-01-2017г.)

Иракските специални части са започнали мащабна офанзива срещу позиции на ИД в кварталите Карама, ал Митак и Шаймаа.
Даеш отговориха с атака на две коли-бомби в североизточен Мосул, при които има поне 14 убити. Друга атака на джихадистите в района на Рамади отне живота на 2-ма, а други 8 са ранени.

Ден 81 (04-01-2017г.)

След като завзеха квартал Митак и по-голямата част от прилежащата индустриална зона, иракските специални части продължават настъплението си към квартал Уахда, където се водят тежки боеве. Междувременно, Даеш извършиха самоубийствен атентат в новозавзетия квартал Митак, при който загинаха 7 иракски войници.

Ситуацията в Мосул към 13:00ч. на 04-01-2017г.

Ситуацията в Мосул към 13:00ч. на 04-01-2017г.

Ден 82 (05-01-2017 г.)

Иракските сили използваха деня за да се прегрупират в новозавзетите си позиции. ислямска държава извърши пореден самоубийствен атентат в ал Уахда, при който загинаха 7 бойци от правителствените сили.

В района на град Хадита (провинция Анбар), иракски части, подкрепяни от американски спец-отряд и местни племенни милиции стартираха офанзива, чиято цел е да изтласка силите на ИД от долината на р. Ефрат и да достигне град ак Каим.

В Багдад, при атака с кола-бомба в квартал Убайди загинаха 12 души, а други 17 бяха ранени. Даеш поеха отговорност за атентата. До края на деня бяха извършени още две самоубийствени атаки.

Ден 83 (06-01-2017 г.) 

Иракските спец-части форсираха река ал Хаусар и превзеха части от квартал ал Мутана в ранните часове на деня.

mosul0601

Ситуацията в Мосул към 11:00ч. на 06-01-2017 г.

Паралелно с тази офанзива, иракските племенни и правителствени сили са освободили седем селища от Даеш западно от Хадита като продължение на започналата вчера офанзива в Анбар.

В района на Ад Даур ( по поречието на р. Тигър между Самара и Тикрит), силите на Хашд ал Шааби и правителството са отразили атака на бойци от Ислямска държава. Това е поредната от няколко подобни атаки, които джихадистите предприеха срещу Тикрит и Самара от Нова година насам.

Ден 84-85 (7/8 – 01 – 2017 г.)

След като разгърнаха офанзивата си в Мосул в петък и прегрупираха силите си в централните сектори на настъплението, иракската армия извърши решителен пробив в неделя, който изведе правителствените сили на брега на Тигър. Привечер на 8-ми специалните части завзеха 4-тия мост на Тигър. Настъплението продължи и на север, където бяха завзети части от Ал Сукр и целия квартал Баладият. Ислямска държава отвърна с поредица от самоубийствени атаки, в които, по данни на джихадистите, са загинали около 30 иракски войници.

mosul09012017

Фронтовете в Мосул – 12:00 ч. (бг време) на 09 – 01 -2017 г.


Ден 86 (09-01-2017 г.)

След масираната офанзива вчера, Иракската армия се зае да консолидира кварталите под свой контрол и да ликвидира останалите вклинявания на ИД в правителствените фронтове. Около обяд днес, иракските спец-части и армия завзеха квартал Палестина, както и остатъците от кварталите Шукр и Баладиат, които все още бяха в ръцете на джихадистите.

mosul0901

Фронтът в Мосул – 09-01-2017г. около 19:30ч. българско време

Ден 87-88 (10/11-01-2017 г.)

Иракската армия и антитерористични звена продължиха да развиват настъплението си от предишните дни и завзеха кварталите Шумер, Йеримря (югоизточен Мосул), Малия, ал Тубат (около р. Тигър), ас Садийк и последните гнезда на съпротива на ИД в Шукр (Североизточен Мосул)

mosu1201

Фронтовете в Мосул (12-01-2017 г.) с коригирани позиции на иракските армейски подразделения и полицейски части

Ден 89-90 (12/13-01-2017 г.)

Иракските спец – части продължиха настъплението си в района на областната управа на провинция Ниневия и Градския съвет на Мосул. И двете сгради бяха овладяни около обяд местно време на 13ти януари. Паралелно с тази офанзива, иракските спечасти, опериращи  по на север завзеха целия кампус на Университета на Мосул.

mosu1301

Фронтовете в Мосул около 15:00 ч. българско време на 13-ти януари, 2017 г.

В района на ал Тал, Хашд ал Шааби разгърнаха нова офанзива, завземайки три селища на юг от града – ал Хаяния, Ал Джалаф и Тал ал Джануби.

Основната част от 15-та дивизия на иракаската армия беше прехвърлена към, Тал Афар, където започва операция за обкръжаване на града заедно със силите на Хашд ал Шааби.

Ден 91-92 (14/15-01-2017 г.)

Иракските специални анти-терористични звена завършиха овладяването на кампуса на Мосулския университет и продължиха настъплението си следвайки основните пътни артерии в посока бреговете на р. Тигър. Южно от тях, други елементи от спец-частите успяха да достигнат вливането на р. Хаусар в р. Тигър и стабилизираха своя контрол върху три от основните мостове (т.нар, 1ви, 2ри и 4ти) на р. Тигър. В най-южния сектор, силите на 9-та дивизия завзеха Яримджа с което поставиха целия ляв бряг на р. Тигър под свой контрол. В ръцете на ИД остана само селищата Кариат Шамсат и Карият Киз Фахна, които се намират на няколко километра южно от Мосул.

Фронтовете в Мосул около 10:00 българско време на 16-ти януари

Фронтовете в Мосул около 10:00 българско време на 16-ти януари

Даеш отговориха с две самоубийствени атаки, едната в Багдад, където загинаха поне 2ма души, а други 9 бяха ранени и една в Диала, североизточно от столицата, при която загинаха 9-тима, а други 20 бяха ранени. Опити за атаки срещу напредващите иракски сили в Мосул бяха отразени от правителствените части. На 15ти, възползвайки се от лошото време в града и невъзможността за активно действие на правителствените ВВС, Даеш опитаха няколко локални контраофанзиви за забавяне на иракската офанзива, но към момента няма данни някои от тях да са постигнали резултат.

Ден 93-94 (16/17-01-2017 г.)

Фронтовете в Мосул, 17-01-2017 г. , около 15:00 българско време

Фронтовете в Мосул, 17-01-2017 г. , около 15:00 българско време

Иракските специални части продължиха да развиват настъплението си от вчерашните дни. Битката с Даеш продължава и в ранния следобед на 17ти (българско време). Около 14:00 българско време, иракските власти обявиха, че напълно са освободили кварталите Джазар, Дарказилия и Мухандисин. Остатъците от силите на ИД в Източен Мосул се оттеглиха в квартал аз Зарай и руините на древна Ниневия, където се намират в състояние на пълно обкръжение. Боевете продължават и в района на 3-тия мост, който ISF завзеха на 16ти, след като беше взривен от ИД. По на север, спецчастите и джихадистите се сражават за мосулския парк.
Привечер на 17-ти, иракските власти обявиха, че са завзели военната база ал Кинди, както и квартал аз Зирай. Стана ясно, че САЩ са започнали да разполагат свои военни постове в част от мосулските квартали – Кудс, Коджали, и Зохур. По данни на наблюдатели, иракските сили са ликвидирали голям брой джихадисти, като само в боевете в централната част са загинали 40-60 души [23] Междувременно, Даеш организираха поредния си атентат в Багдад – 7 души загинаха, а други 20 бяха ранени при взрив на паркирала кола в квартал Абу Дишийр в южната част на иракската столица.

 

Фронтовете в Мосул към 10:00ч. българско време на 18ти януари, 2017 г.

Фронтовете в Мосул към 10:00ч. българско време на 18-ти януари, 2017 г.

Ден 95 (18-01-2017 г.)

Иракските антитерористични звена завзеха последните гнезда на съпротива на ИД в Източен Мосул. Скоростта на успеха навежда на мисълта, че по-голямата част от бойците на Даеш са успели да евакуират позициите си през тайни проходи и тунели, без да жертват излишна част от стопяващите си се сили.

Фронтовете в Мосул - 15:00 ч. българско време на 18ти януари, 2017 г.

Фронтовете в Мосул – 15:00 ч. българско време на 18ти януари, 2017 г.

Ден 96 (19-01-2017 г.)

Иракските антитерористични части поставиха под своя пълен контрол големият Мосулски парк разположен при завоя на р. Тигър, с което окончателно подсигуриха левия бряг на реката. Девета бригада в състава на 16та дивизия напредна в пределите на квартал Бауира и достигна до джамията Такирийн в близост до двореца ар Рема.

Фронтовете в Мосул около 15:00ч. българско време на 19ти януари, 2017 г.

Фронтовете в Мосул около 15:00ч. българско време на 19ти януари, 2017 г.

Северно от Мосул, иракската армия навлезе в Тел Каиф (Тал Кепе) и завзе по-голямата част от селището, което се очаква да бъде прочистено от бойци на ИД до края на деня.

Ден 97-99 (20/22-012017 г.)

Иракската армия и спец части продължиха да напредват по левия бяг на р. Тигър, завземайки кварталите Малайин и ал Араби. В Мосул започна настаняване на части на Хашд ал Шааби, които да служат като мироопазващи сили, замествайки правителствените части, които се подготвят да прехвърлят бойните действия в западните части на града.

mosu2301

Фронтовете в Мосул около 15:30ч. българско време на 23-ти януари, 2017 г.

След като завзеха Тел Каиф на 19-ти, правителствените сили (основно танковата 9та дивизия) продължи настъплението в западна посока и овладя цялото протежение на пътя Мосул-Дохук.

Южно от Мосул, иракската армия завзе без битка селището Къз Факра – последната позиция на Даеш източно от р.Тигър.

untitled-2

Разпределение на силите около Мосул, 23ти януари, 2017 г.

Даеш отвърнаха на атаките със самоубийстъвени атаки, а техен рейд срещу електроцентрала западно от новоосвободения Тел Каиф остави 80 селища без електричество.

Ден 100 (23-01-2017 г.)

Фронтовете в Мосул около 13:30 ч. българско време на 24ти януари, 2017 г.

Иракската армия продължава да напредва по протежение на р. Тигър. По данни на иракското министерство на отбраната, армията е завзела и квартал Рашидия, но информацията все още (18:00 ч. бг време) не се е потвърдила от други източници.

Ден 101 (24-01-2017 г.)

Иракската армия официално постави под свой контрол кварталите Шурайхан, Шурайхан ал Суфла, ар Рашидия и Кайрят Бисан

Фронтовете в Мосул около 13:30 ч. българско време на 24ти януари, 2017 г.

Ден 102-103 (25/26-01-2017 г.)

След като успяха да завземат няколко квартала, иракските сили бяха спрени от упоритата съпротива на Даеш в Рашидия. В ранните часове на 26ти януари, джихадистите предприеха широкомащабна контраофанзива в района на Рашидия и Шурайхан.
Междувременно, Даеш организираха два атентата – миниван беше взривен във Фалуджа, а кола-бомба избухна в Багдад, отнемайки живота на 10 души, докато други 30 бяха ранени.
В района на Тел Афар, Хашд Ал Шааби успяха да осуетят поредния опит на ИД да атакува позициите им с кола-бомба.

Ден 104-110 (27-01 – 02-02-2017г.)

Това бе една от най-несъбитийните седмици в хода на операцията. Освен локални престрелки и няколко самоубийствени атаки в района на Шурайхан, ситуацията в Мосул остава непроменена. иракската армия обяви че след като завърши процеса на прочистване на новозавзетите от нея територии, ще поднови офанзивата в посока Западен Мосул.

В района на Тел Афар, Хашд ал Шааби отразиха няколко опита за атаки на Даеш, а през последните два дни (01-02-02-2017г.) милициите се заеха да прочистят предните позиции на Даеш около пътя Тел-Афар Синджар и окончателно да блокират всякакви опити на джихадистите да прекарват свои части през блокадата, наложена от шиитските бойци и разположените насреща им пешмерга.

Ден 111-117 (02/09 – 02 -2017 )

Втора поредна седмица, в която иракските сили не предприеха никакви решителни действия в района на Мосул. Държавните медии продължиха да разпространяват новини за предстояща офанзива в Западен Мосул, чиято цел, очевидно, е да дезинформират и объркат бойците на Даеш относно предстоящите действия на правителството.
Междувременно, джихадистите зачестиха своите атаки с дронове, атакувайки позиции на иракската армия с бомби, както и със снаряди с отровен газ. Получиха се данни за производство на иприт в стъкмени лаборатории на ИД в Западен Мосул, а групировката разпространи и наръчник с инструкции за това как един цивилен дрон може да бъде модифициран за военни цели. В опит да задържат стабилността в своите сектори, Даеш публично екзекутираха няколко цивилни, опитали се да напуснат Западен Мосул.
В по-широка перспектива, иракските сили и Хашд ал Шааби продължават да водят локални боеве в районите на Синджар, Тел Афар и Хадита в опит да изтласкат Даеш по-навътре в пустинните райони, но въпреки нанесените поражения в жива сила, ИД продължават да запазват своето засилено присъствие и да държат подстъпите към пътищата свързващи техните позиции в Ирак с териториите им в Сирия.
Междувременно, различните международни партньори на Ирак в операцията срещу Даеш заявиха че ще продължат и разширят програмите за обучение и подсилване на иракската армия.

Ден 118-124 (10/16 – 02 -2017 г. )

Поредната лишена от активни военни действия седмица, в която правителствените сили и съюзническата авиация се задоволиха да извършват поредица от бомбардировки върху контролираните от ИД части на Мосул. След 12-ти февруари, иракската армия започна да прехвърля нови сили в подготовка на така очакваната офанзива, а с камиони бяха докарани и голям брой потонни мостове, с които да бъде форсирана река Тигър.
Междувременно,в района на Тел Афар, Даеш предприе локална контраофанзива в опит да пробие блокадата на пътя Тел Афар-Синджар, за да могат джихадистите да изтеглят своите лидери от обкръжения Мосул в посока Сирия. Въпреки няколкото първоначални успеха, Хашд Ал Шааби все още държат блокадата над пътя Тел Афар – Синджар, след като между 12-ти и 13-ти февруари отразиха няколко последователни щурма срещу своите позиции, придружени и с употреба на коли-бомби.
В Багдад, ИД проведоха няколко самоубийствени атентата през последната седмица, използвайки най-вече коли -бомби. Загинали са над 20 души, а десетки други са ранени.

Ден 125-126 (17/18-02-2017 г.)

През тези два дни, иракската армия и съюзниците й продължиха да струпват сили около Мосул за предстоящия нов етап от офанзивата срещу ИД.

Ден 127 (19-02-2017 г.) – Ден 128 (20-02-2017г.)

В ранните часове на 19ти февруари, иракската армия ( 9та дивизия и полицейските части, сред които и отряда за бързо реагиране), подкрепяни от специални звена на САЩ и останалите коалиционни партньори, започнаха офанзива следвайки западния бяг на р. Тигър. Струпването на потонни мостове в Източен Мосул бе елемент от диверсионните действия на иракската армия, чието командване правилно прецени, че форсирането на реката в самия Мосул ще се окаже твърде скъпо струваща операция. Вместо това, силите на ISF започнаха да напредват северно от Хамам Алил и Арбид.

В рамките на 19-ти февруари, ISF завзеха Атба, Алзака, Албу Джубари, Ал Джамаса, Кафур, Ибрахимия, Шейх Юнис, Бахира, Хюсейния, Харакият и още четири други по-малки селища южно от Мосул.

На 20-ти февруари, ISF, подкрепяни от части на Хашд ал Шааби започнаха да затягат обръча около Западен Мосул, захождайки от юг-югозапад към позициите на ИД. През този ден, правителствените сили завзеха Агнитра, Закрутия, Абу Саиф и Карят ал Ярмук. Започна операция за овладяване на военната база Газлани, разположена в непосредствена близост до летище Мосул. Междувременно, по непотвърдена информация, в покрайнините на Мосул, звено на американските спец части, подпомагано от кюрдски бойци е ликвидирало министъра на здравеопазването на ИД и около 30 други джихадисти.

mosul21022017

Фронтът южно от Мосул към 10:00 българско време на 21-02-2017 г.

Западно от Мосул, силите на Хаш ал Шааби са завзели Ас Сахаджи и Тал Кайсум. В района на Тел Афар, шиитските милиции са отразили нова поредица от атаки на ИД, които се опитват да пробият по пътя към Синджар за да създадат възможност за изтегляне към Сирия.

С достигане на иракските сили до Летище Мосул, командването на ISF обяви, че е завършена първата фаза от третия етап на офанзивата срещу Мосул.

Ден 129 (21-02-2017 г.)

В района на Абу Сайаф, Иракските сили завършиха прочистването на джихадистките позиции. Бяха пленени муниции и оръжия, както и заготовка за кола-бомба.

Ден 130 (22-02-2017 г.)

В района на Тел Афар, Хашд ал Шааби подновиха своята офанзива, завземайки селищата Шамия Шамилия и Хараба ал Джаш.

В провинция Салахудин, ИД извърши три атаки с дронове и една атака с кола-бомба срещу позиции на иракската армия.

Ден 131 (23-02-2017 г.)

Иракските полицейски части завзеха летище Мосул и прочистват военната база Газлани от последните гнезда на съпротива на ИД.

Бойци от 9та танкова дивизия са завзели Тал Раян и прикриват действията на звена от иракските спец части, които извършват пробни атаки срещу позиции на ИД в Тал Руман.

Ситуацията в Мосул към 15:00 българско време на 23-ти февруари, 2017 г.

Ситуацията в Мосул към 15:00 българско време на 23-ти февруари, 2017 г.

В района на Тал Афар, Хашд ал Шааби са си върнали селищата, загубени от ИД през изминалите десет дни и са завзели общо шест населени места, затягайки обръча около самия град.

Ден 132-136 (24/28-02-2017г.)

След като приключиха първия от етапите на подновената офанзива срещу Мосул, ISF стартираха следващата фаза на своите операции. Милициите Хашд ал Шааби продължиха да напредват северозападно и западно от града с цел да се прекъсне жп линията западно от Мосул и да се търси съединение с частите на ISF южно от Тел Кепе за пълното изолиране на града от позициите на ИД в Тал Афар. Междувременно, части на 9-та дивизия продължиха да настъпват от юг, поддържайки вклиняванията на Отрядите за бързо реагиране и елитните подразделения на полицията, които след като превзеха базата Газлани и Летището (23-24 февруари), напреднаха срещу предградията Тал Руман и Ал Мамун, а други техни части продължиха да настъпват по крайбрежието на р. Тигър. Ислямска държава отговори с широка употреба на бомбардировки чрез дронове и обстрел с противотанкови системи, както и самоубийствени атентати, които забавиха настъплението на иракските сили на 25-ти и 26-ти февруари.

Фронтовата линия около Мосул на 28-ми февруари, 15:00 българско време

Фронтовата линия около Мосул на 28-ми февруари, 15:00 българско време

Офанзивата бе подновена с нова сила на 27-ми февруари с настъпление на Иракските спец части в района на 4-ти мост на р. Тигър, както и в кварталите ат Таяран, ад Динан и ал Джаусак. На 28-ми продължават ожесточените боеве в ал Мамун, а ISF напредват срещу квартал Шахуда, както и към правителствените комплекси северно от ал Джаусак. В покрайнините на града, Хашд ал Шааби завзеха Дамирджи ал Курба, разположено непосредствено до влаковата линия, излизаща от Мосул в посока запад.

Фронтовата линия в Мосул 28-ми февруари, 15:00 българско време

Фронтовата линия в Мосул 28-ми февруари, 15:00 българско време

Ден 137 (01-03-2017 г.)

Иракската 9-та дивизия напредна от Дамирджи в посока Бадуш, завземайки главния път, свързващ Мосул с Тал Афар, както и стратегическите обекти в района – Воднопречиствателната станция Бадуш и затвора Бадуш. Към момента ISF се намират на подстъпите към самото селище Бадуш. Ако го превземат, иракските сили биха могли да форсират Тигър при Шейх Мухамад и напълно да отрежат позициите на ИД в Мосул от техните зони на запад.

mosulperspective010322017

Настъплението на иракската 9-та дивизия

В самия Мосул, продължават сраженията между иракските полицейски сили и бойците на ИД, които успяха да спрат устрема на иракските части от вчера. Според данни на местни наблюдатели, по-голямата част от бойците на ИД в Западен Мосул са добре обучени и въоръжени чужденци, за които отчаяната съпротива е единствен изход от ситуацията.

Ден 138 (02-03-2017 г.)

През днешния ден, иракските сили за сигурност се заеха да се прегрупират и да консолидират своите позиции както в Западен Мосул, така и в района на Бадуш. девета дивизия зае стабилни позиции по „Сирийския път“ и окончателно прекъсна основната връзка между Мосул и Tал Афар.

Ден 139-145 (03/09-2017 г.)

След кратко прегрупираме ма силите на 3-ти и 4-ти март, иракските сили подновиха своето настъпление срещу ИД на 5-ри, с атака на елитните звена от силите за бързо реагиране и полицейските спец части. Иракските сили напредваха улица по улица, сблъсквайки се с ожесточена съпротива на Ислямска държава, съпроводена с постоянни самоубийствени атаки и безпощаден снайперистки обстрел от опитните единаци на джихадистите.

До 7-ми март беше окончателно овладян правителствения комплекс Ниневия, а в последствие иракските сили продължиха да настъпват на север покрай бреговете на река Тигър, докато по на запад от тях, колегите им срещнаха сериозен отпор по време на прочистването на кварталите ал Мансур и Муалимийн. Въпреки ожесточената съпротива, ИД бяха принудени да отстъпят от двата квартала и да изтеглят позициите си на север. Към момента (9-ти март), иракската армия напредва в рамките на Стария град, насочвайки се към ключовото минаре Алхадба.

Mosu0903

Западно от Мосул, бойците на 9-та танкова дивизия продължиха да напредват към завоя на р. Тигър при Бадуш. Самият Бадуш и циментовата фабрика край него се отбраняваха ожесточено от бойци на ИД и едва на 9-ти март, иракските сили успяха да навлязат в селището и да овладеят фабриката. други части на 9-та дивизия напреднаха на запад от Бадуш, следвайки Сирийския път и завзеха селищата Рамания и Тала, а в последствие и ас Сабуния. Към момента на написване на материала, иракската армия напредва по пътя между селищата Сабуния и ал Маули, а други техни части разчистват Бадуш и околностите.

Untitled-2

Цялостната иракска стратегия към момента говори за опит за създаване на два „чувала“ – един по-малък около Западен Мосул и още един, по-широк около Тел Афар, превръщайки двата анклава на ИД в напълно откъснати един от друг сектори, между които да бъде невъзможен обмена на бойци, оръжие и припаси. Фактът че водещи фигури от командването на ИД вече са напуснали Мосул потвърждава, че ИД разбират тази стратегия и към момента не намират начин да я контрират по какъвто и да е начин.

С оглед действията на 9-та дивизия в Бадуш, можем скоро да очакваме напредване на 16-та дивизия срещу течението на р. Тигър, по северния бряг, с цел превземане на Кара Коюнли и Карят Джафр ал Мил, с което окончателно да се прекъсне северния коридор извън Мосул и да се търси съединяване на двата армейски корпуса, които в последствие да развърнат офанзива от северозапад към оставащите владения на ИД в Мосул, приклещвайки джихадистите между чука и наковалнята (в случая полицейските части, опериращи от юг).

Същевременно, Хашд ал Шааби ще търсят вариант за създаване на нов чувал около самия Тел Афар, захождайки от север през Аядия и да потърсят прекъсване на пътя Тал Афар-Ашик. Тази стратегия на раздробяване на вражеската територия на малки обкръжения беше успешно приложена от иракската армия в началото на офанзивата срещу Мосул, когато по сходен начин бяха изолирани селищата източно от р. Тигър (виж хронологията по-горе).

Ден 146-152 (10-16-03-2017 г.)

През изминалата седмица, ISF продължиха да разгръщат своята офанзива точно според схемата, която ние дадохме при обзора на предишния период. 16-та дивизия завзе всички селища северно от р. Тигър, а 9-та дивизия, подпомагана от части на Хашд ал Шааби разшири контрола около Бадуш и прочисти зоната от бойци на ИД, прекъсвайки всички връзки между Мосул и Тел Афар. Двете дивизии се съединиха в района на Шейх Мухамад в неделя (12-ти) и продължиха операцията по овладяване на ключовите позиции по поречието на р. Тигър. Към ранния следобед на 16-ти март, от прес службата на ISF постъпи информация, че цялата зона около Бадуш е била омиротворена, а всички елементи на ИД са избити или изтласкани в посока Тел Афар. Бойците от 16та дивизия завзеха последователно селищата Хауаджа Халил, Дарнаджох, Шейх Мухамад, Кара Коюнли и Карят Джарф ал Милн. Частите на 9-та танкова дивизия овладяха Кабисия.

Фронтовете в Северен Ирак

В самия Мосул, ожесточените боеве между иракските сили и бойците на ИД (които почти изцяло са чуждестранни джихадисти) продължават. Даеш се сражава улица за улица и причинява значителни човешки загуби и материални щети на ISF, за които точни сведения от страна на иракчаните не излизат поради забраната, наложена от военното им командване. Цифрите, предлагани от ИД също не могат да бъдат приети за чиста монета. Сраженията се водят основно за стария град, като в рамките на една седмица, ISF не са постигнали никакъв по-значителен напредък срещу позициите на ИД в града. За сметка на това, Даеш организира по 2-4 самоубийствени атаки на ден, които обикновено успяват да поразят правителствените позиции.

Ситуацията в Мосул, 16-03-2017 г., около 15:00 българско време

Ден 153-159 (17/23-03-2017г.)

През изминалата седмица, частите на Даеш в и извън Мосул успяха сериозно да убият инерцията на иракските сили и милициите Хашд ал Шааби. Въпреки масираната артилерийска и ВВС подготовка, джихадистите успяха да контрират повечето настъпателни действия на ISF и сведоха завоеванията им в Мосул до няколко пресечки. Въпреки че иракските полицейски части завзеха знаковото наклонено минаре Хадба, медийният шум, който про-правителствените медии вдигнаха около събитието не може да прикрие факта, че офанзивата в града боксува, а самоубийствените атаки на ИД продължават да взимат своя кървав дан от иракските полицейски части.

NorthIraq20032017

Ситуацията в Северен Ирак към 23/03/2017г., 13:00 ч. българско време

Извън Мосул, частите на 9-та и 16-та дивизии, подкрепяни от милициите ал Шааби успяха окончателно да циментират своя контрол в района на Баду. направени бяха и първи стъпки към отваряне на втори, северозападен фронт към обсадените позиции на Даеш. На 20-21-ви завзеха всички селища западно от Мосул, подсигурявайки стабилен фронт за по-нататъшно настъпление. Частите на Хашд ал Шааби се разположиха по покрайнините на града и вероятно ще действат като тил при настъплението на основните иракски сили. Големият проблем за тях е, че само полицейските звена са специално обучени да действат в градска среда, докато армейските дивизии би следвало да се разгръщат за офанзиви в провинцията около Мосул.

Mosu2103

Фронтовете в Мосул, 13:00 ч. българско време на 23/03/2017г.

Ожесточената ВВС кампания срещу ИД доведе до сериозно увеличение в броя на цивилните жертви. Само за сутринта на 23-ти март, ВВС удари в западен Мосул доведоха до смъртта на поне 230 цивилни. Тази агресивна кампания може да се окаже нож с две остриета за коалиционните сили, тъй като значителните цивилни жертви провокират сериозна подкрепа за каузата на ИД сред иракските сунити.

––––
Бележки:

[1] http://edition.cnn.com/2016/10/18/middleeast/mosul-isis-operation-iraq/index.html;  http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-iraq-usa-idUSKCN12I0AO?feedType=RSS&feedName=topNews&utm_source=twitter&utm_medium=Social; По други данни – 80-90,000, но в различните източници не се отчитат и онези военни, действащи в тил.

[2] Р.Трад, Минирани училища, ожесточени сражения и политическо напрежение: Битката за Мосул започна (https://www.actualno.com/analysis/minirani-uchilishta-ojestocheni-srajenija-i-politichesko-naprejenie-bitkata-za-mosul-zapochna-news_569224.html )

[3] http://edition.cnn.com/2016/10/17/middleeast/mosul-battle-analysis-lister/index.html; http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-iraq-mosul-idUSKBN12I0A6?feedType=RSS&feedName=topNews&utm_source=twitter&utm_medium=Social

[4] https://www.washingtonpost.com/news/checkpoint/wp/2016/10/17/how-u-s-and-western-troops-will-help-in-the-battle-for-mosul/?hpid=hp_hp-more-top-stories_mosul-540a%3Ahomepage%2Fstory&tid=a_inl

[5] http://edition.cnn.com/2016/10/17/middleeast/mosul-battle-analysis-lister/index.html

[6] http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-iraq-mosul-idUSKBN12I0A6?feedType=RSS&feedName=topNews&utm_source=twitter&utm_medium=Social

[7] Данните за самоубийствените атаки  са от самите „Ислямска държава”.

[8]  Операцията във Фалуджа ангажира общо 30,000 бойци, от които активно в сраженията се включиха около 15,000. По подобен начин, в операцията за завземане на Рамади участваха над 20,000 бойци, но само 10,000 щурмуваха града.

[9] Р.Трад, Минирани училища…

[10]  http://edition.cnn.com/2016/10/18/middleeast/mosul-isis-operation-iraq/index.html

[11] https://twitter.com/mojobaghdad/status/789728252147470336

[12] http://edition.cnn.com/2016/10/22/middleeast/iraq-isis-mosul/https://www.yahoo.com/news/raid-iraqs-kirkuk-kills-46-mostly-security-forces-074106417.html

[13] https://www.yahoo.com/news/raid-iraqs-kirkuk-kills-46-mostly-security-forces-074106417.html

[14] http://www.france24.com/en/20161024-attack-iraqs-kirkuk-over-74-jihadists-killed-governor?ref=tw_i 

[15] https://ekurd.net/iraqi-kurdistan-news-in-brief-october-24-2016-2016-10-24

[16] https://www.actualno.com/asia/stotici-isljamisti-pristigat-ot-sirija-na-pomosht-na-id-v-mosul-news_570784.htmlutm_source=direct&utm_medium=text_asia&utm_campaign=in_article_link1

[17] https://twitter.com/MiddleEastMnt/status/795201261914259456 

[18] https://www.middleeastmonitor.com/20161105-iraqi-forces-suffer-heavy-losses-in-mosul-clashes/#.WB4KS74z51w.twitter

[19] http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-iraq-idUSKBN13E09V?utm_campaign=trueAnthem:+Trending+Content&utm_content=58301cc904d3010811c1ad95&utm_medium=trueAnthem&utm_source=twitter

[20] http://www.middleeasteye.net/news/iraq-suffers-thousands-killed-first-month-mosul-assault-139276442

[21] https://twitter.com/iraqi_day/status/809789965043437568

[22] https://twitter.com/DavidMWitty1/status/814399989552214016

[23] https://twitter.com/IraqiSecurity/status/821391853895503872

Advertisements